Ítélet

2024.05.08. 16:49

Halálos iramban szombathelyi verziója: elítélte az ámokfutót a bíróság

A Szombathelyi Járásbíróság 1 rendbeli közúti veszélyeztetés bűntette és 1 rendbeli járművezetés az eltiltás hatálya alatt bűntette miatt halmazati büntetésül -mint visszaesőt- 3 év 6 hónap börtönre, végleges hatályú a közúti járművek vezetésétől eltiltásra, mellékbüntetésül 4 év közügyektől eltiltásra ítélt egy férfit. Elrendelte továbbá a Dunaújvárosi Járásbíróság által korábban kiszabott 2 év és 1 év 10 hónap börtönbüntetések utólagos végrehajtását.

Vaol.hu

Forrás: Pexels

A vádlott az alábbi bűncselekményeit a felfüggesztett szabadságvesztés-büntetések próbaidejei alatt követte el.

A reintegrációs őrizetben lévő vádlott – egy utast szállítva, járművezetéstől eltiltás hatálya alatt – 2023. február 9-én 14 óra körül egy Audi A3 típusú személygépkocsit vezetett Szombathelyen, a Vörösmarty utcában a Széll Kálmán utca irányába. A vádlott a közlekedése során a Vörösmarty utca és a Széll Kálmán utca kereszteződésében a forgalomirányító fényjelző készülék piros jelzése ellenére, az egyenes irányba továbbhaladást biztosító forgalmi sávból – szabálytalanul – jobbra kanyarodott a Széll Kálmán utcára. A vádlott által elkövetett szabálysértést észlelte egy rendőr, aki egy jelöletlen szolgálati személygépkocsival az Audi után indult, majd megkülönböztető fény és hangjelzés használatával a vádlottat megállásra szólította fel. A vádlott a rendőri felszólítás ellenére azonban nem állt meg, hanem nagy sebességgel menekülni kezdett a Széll Kálmán utca, Nádasdy Ferenc utca, Szent Márton utca, Zanati út útvonalon azért, hogy a rendőri intézkedés alól kivonja magát. A vádlott a városból kifelé jobbról hajtott végre az előzést, záróvonalat lépett át, a forgalomirányító fényjelző készülék piros jelzése miatt álló járműsort kikerülte. A vádlottal szemben – a vádlott által szabálytalanul igénybe vett forgalmi sávban – érkező és emiatt egy másik gépkocsi az ütközés elkerülése érdekében hirtelen fékezésre kényszerült. A gépkocsik ugyan nem ütköztek, személyi sérülés sem történt, de a vádlott az egyik sofőr életét, testi épségét közvetlen veszélynek tette ki. A vádlott ezt követően a belváros körül folytatta a menekülést, üldözésével pedig emiatt a rendőr felhagyott. A vádlott észlelte, hogy a rendőr már nem üldözi, ezért egy családi ház előtt megállt, és a kocsit hátrahagyva elmenekült - tájékoztatott a Szombathelyi Törvényszék.

Az ítéletet az ügyész tudomásul vette, míg a vádlott és védője bizonyítottság hiánya miatt felmentésért illetve megalapozatlanság miatti hatályon kívül helyezés végett fellebbezett.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában