Nem jogerős

2024.05.23. 14:20

Intő jel: Vesztegetés elfogadása miatt 4 év szabadságvesztésre ítélték a celldömölki főorvost - frissítve

Horváth Zoltán Szabolcs

A Szombathelyi Törvényszék első fokon tárgyalta a vesztegetés elfogadásának bűntettével vádolt celldömölki főorvosnő ügyét. Csütörtökön született meg a nem jogerős ítélet. E szerint az orvost vesztegetés elfogadása miatt 4 év szabadságvesztésre ítélték a főorvost. A büntetést börtönben kell letöltenie. Emellett 3 millió forint pénzbüntetést is kiszabtak rá, valamint 6 évre eltiltották az orvosi foglalkozástól.

A Szombathelyi Törvényszéken a büntetőper utolsó napja három tanú meghallgatásával kezdődött, majd dr. Füzi Erzsébet tanácsvezető bíró tartott iratismertetést. Ezt követően a Vas Vármegyei Főügyészség képviselője mondta el a vádbeszédet, melynek végén 10 éves szabadságvesztést, 4 millió forintos pénzbüntetést, valamint az orvosi hivatástól és a közügyektől történő eltiltást kért a vádlottra, hivatkozva a tanúk terhelő vallomására, valamint a bizonyítékokra, melyek közül az utalással történt két „megvesztegetést” külön is kiemelte.

Az ügyész után dr. K. É. jogi képviselője következett, aki közel egy órán át ismertette a védelem álláspontját. Az ügyvéd mondanivalójának lényege a hálapénz fogalmának tisztázása volt, mivel véleménye szerint a vádlott a számára felrótt esetekben is ezt fogadta el, nem pedig vesztegetés történt.

A perbeszédek után rövid szünet következett, aztán pedig dr. Füzi Erzsébet ismertette az ítéletet, mely szerint vesztegetés elfogadásának bűntette miatt négy év börtönbüntetéssel és 3 millió forint pénzbüntetéssel sújtotta a vádlottat, akit emellett az orvosi hivatás gyakorlásától hat, míg a közügyektől négy évre tiltott el. A 185 ezer forintos bűnügyi költség szintén az elítéltet terheli. A bírónő indoklásában enyhítő körülményként említette dr. K. É. büntetlen előítéletét, valamint 73 esztendős korát. Ezzel szemben súlyosító körülménynek értékelte, hogy a többnyire idős, demens betegek hozzátartozói kényszerhelyzetben voltak, és ezt használta ki a vádlott akkor, amit pénzt kért az osztályán történő elhelyezésért, ápolásért.

Az ítélet ellen az ügyész súlyosításért, míg a védő felmentésért fellebbezett.

- A mi indítványunk már az első fokú ítélet meghozatala előtt a felmentésre irányult. Mivel nem ez történt, majd a másodfokú eljárás során fogjuk kifejteni, hogy a pénzátadások körülményeivel kapcsolatosan miért is teljesen más a mi véleményünk, mint amit a bíróság az döntésében kifejtett – fogalmazott dr. Slezák József.

Az utolsó szó jogán dr. K. É., a celldömölki kórház, I. Krónikus Belgyógyászati Osztályának egykori főorvosa úgy fogalmazott, hogy nem ért egyet az ítélettel.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában