Tárgyalás

2024.03.07. 14:13

Vasi orvos a vádlottak padján: "Soha nem volt pénzkérdés az osztályon maradás!"

A Szombathelyi Törvényszék első fokon tárgyalja a vesztegetés elfogadásának bűntettével vádolt celldömölki főorvosnő ügyét. Dr. K. É. tagadja bűnösségét, véleménye szerint a vádak megalapozatlanok, az eljárás pedig méltatlan.

Horváth Zoltán Szabolcs

Forrás: VN-archív

Fotó: Szendi Péter

A vádirat szerint a vezető beosztású orvos vádlott 2013 márciusa és 2022 októbere közötti időszakban az irányítása alatt lévő osztályon kezelt betegek hozzátartozóitól az egészségügyi ellátásért sokszor és ismétlődően jogtalan vagyoni előnyt kért, illetve fogadott el. A tavaly októberi előkészítő ülésen nem tett vallomást a Kemenesaljai Egyesített Kórház I. Krónikus Belgyógyászati Osztályának egykori vezetője. A Vas Vármegyei Főügyészség indítványában a többi között 8 év börtönben letöltendő szabadságvesztés, 6 év orvosi foglalkozásától való eltiltás, közügyektől való eltiltás kiszabását és 4 millió 53 ezer forint értékben vagyonelkobzást kér a büntetőeljárás során az egyébként 70-es éveiben járó vádlottra.  

Orvos a vádlottak padján: dr. Füzi Erzsébet tanácsvezető bíró vezette a tárgyalást
Fotó: Unger Tamás

A vádirat szerint a nő azért kért, illetve fogadott el pénzt rendszeres haszonszerzésre törekedve 23 beteg hozzátartozóitól, hogy az ápoltak kórházi kezelését, fekvőbeteg elhelyezését a celldömölki kórházban általa irányított osztályon biztosítsa. A pénzt rendszerint a kórház orvosi szobájában, de hol irattárában, illetve egy parkolóban vette át, és átutalással is lehetett fizetni neki.

 A büntetőeljárás csütörtökön folytatódott a Szombathelyi Törvényszéken.  A vádlott vallomásában hangsúlyozta: nem követte el bűncselekményt, véleménye szerint a vádak megalapozatlanok, azt a célt szolgálják, hogy példát statuáljanak rajta. Az ügyészség által kért nyolcéves szabadságvesztésről úgy vélekedett: annyit sorozatgyilkosok szoktak kapni. Részletesen kitért arra is: nem fogadott el pénzt a vádiratban szereplő 23 tanú egyikétől sem. 

Elmondása szerint az általa vezetett krónikus belgyógyászati osztályon soha nem volt pénzkérdés az osztályon maradás, így a betegek hozzátartozói maximum hálapénzt adhattak neki, melynek elfogadása a kérdéses időszakban még nem ütközött törvénybe. Az ügyész azon kérdésre, hogy ez történhetett-e átutalással, azt válaszolta, hogy ő soha senkinek nem adta meg a számlaszámát. 

A vádlott vallomását követően megkezdődött a tanúk hosszú sorának meghallgatása, ami dr. Füzi Erzsébet tanácsvezető bíró döntése szerint péntek reggel folytatódik. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában