Kirúgott kismama

2017.09.13. 05:33

Távoznia kellett a munkahelyéről, miután közölte, babát vár

SZOMBATHELY Az egyik szombathelyi kávézóból azt követően kellett távoznia a fiatal nőnek, hogy bejelentette: babát vár. Nem mindennapi történettel kereste fel lapunkat egy fiatal édesany.

Cseszkó Tamás

A kismama munkáltatója azt követően eszközölte ki a közös megegyezéssel történő szerződésbontást, hogy a nő közölte, gyermeket vár            Illusztráció: Unger Tamás

– Két évvel ezelőtt költöztünk vissza a párommal Magyarországra, mindketten a vendéglátásban dolgoztunk

– kezdte a történetet a hölgy, aki lázas munkakeresésbe kezdett. Nemsokára sikerült is a szakmájában elhelyezkednie, az egyik belváros melletti kávézóban kapott állást egy családi vállalkozásnál, sok-sok jelentkező közül választották ki.

Nem volt egyszerű dolga, mert egyedül dolgozott a kávézóban, ahol egyszerre kellett felszolgálnia és elkészítenie a kávékat, forró csokikat. Ennek ellenére nagyon élvezte a munkáját, a vendégek szerették, és a munkaadói elégedettek voltak vele, folyamatosan dicsérték.

A kismama munkáltatója azt követően eszközölte ki a közös megegyezéssel történő szerződésbontást, hogy a nő közölte, gyermeket vár Illusztráció: Unger Tamás

– A párommal úgy döntöttünk, hogy nem görcsölünk rá a gyermekvállalásra, akkor jön a baba, amikor szeretne– mesélte.

Januárban derült ki, hogy áldott állapotban van, akkor már két és fél hónapos terhes volt, ezért úgy döntött, megosztja munkaadójával is a hírt.

A munkáltatója jól fogadta a bejelentést, azt mondta, az egyik szeme sír, a másik nevet, az alkalmazott pedig jelezte, hogy miután betöltötte a harmadik hónapot is, nem szeretne egész nap egyedül dolgozni, mivel nagyon megterhelő számára az összetett munka.

Két napig nem is történt semmi, ám a harmadik napon a főnöke behívta magához.

– Nehezményezte, hogy a mosogatóban túl sok a koszos pohár, soha nem tudom utol-érni magamat, ezért szeretné, hogy elváljanak az útjaink

– mesélte a megrökönyödött kismama, akinek gondolkodási ideje sem volt, mivel a főnöke rögtön elé tette a felmondását. Azt mondja, esélye sem volt arra, hogy megvédje magát. – Papíron közös megegyezéssel váltunk el, nyilván azért, mert egy várandós kismamát már nem lehet elbocsájtani a munkahelyéről.

A nő közben ügyvédhez fordult, ám túl magas lett volna a perköltség, ráadásul mivel babát várt, nem szerette volna sem a gyermekét, sem magát kitenni a stressznek, ezért úgy döntött, elengedi az ügyet.

Most mégis azért fordult a nyilvánossághoz, mert azt szeretné, hogy a hasonló helyzetben lévő kismamákkal ne történhessen meg ez.

– Nem volt korrekt, ahogyan bántak velem – összegezte a történteket.

– Valóban hiba volt aláírni a közös megegyezéssel történő szerződésbontást – reagált a történtekre dr. Takáts Eszter ügyvéd, aki arra hívta fel a figyelmet, hogy mindenképpen érdemes ügyvédhez fordulni minden olyan esetben, amikor a munkáltató hivatalos papírt szándékozik aláíratni, és annak tartalma nem egészen világos a munkavállaló számára. A jogi szakértő szerint a kismamákat számos védettség illeti meg, ráadásul a gyes, gyed lejártát követően tovább kell foglalkoztatni őket, ha kérik, akár részmunkaidőben is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában