Állatmentés

2017.09.22. 11:00

Új életet kezdhet Maja, a hátrahagyott kutyus

ANDRÁSFA – Mocsokban és bűzben élt évekig az a kutya, amelyet hétvégén mentettek ki a romos épületből. Az eb azóta több műtéten átesett, és új nevet is kapott.

Boros Patrícia

Maja tegnap Vértesi Andreával az állatkórházban járt, ahol megműtötték Foto: Nagy Jácint

– Múlt héten kaptuk a bejelentést, hogy kutyaugatást hallatszik egy régóta lakatlan házból. Kiérkezve hallottam a kutyust bentről ugatni. A szomszédok segítségét kértem, akik elmondták: egy néni lakott ott, aki már hat éve meghalt. Mivel ők a házba nem tudnak bejutni, naponta raktak vizet és ételt az állatnak az ablakpárkányra – mesélte Vértesi Andrea állatvédő.

– Benéztem az ablakon, szörnyű látvány tárult elém: bútorok, lomok hevertek szerteszét, mindent beborított a kutyaürülék. A szomszédokkal elindultunk megkeresni a ház jelenlegi tulajdonosát, meg is találtuk – mondta el az állatmentő.

Az örökös kinyitotta a ház ajtaját, hogy előkerítsék a négylábút.

Maja tegnap Vértesi Andreával az állatkórházban járt, ahol megműtötték Foto: Nagy Jácint

– Mindenhova benéztünk, mindent felforgattunk, de nem találtuk. Meghagytam a telefonszámomat az illetékesnek, és kértem, hogy ha megkerül a kutya, azonnal hívjon. Fél óra múlva hívtak, hogy megint ugatást hallottak a házból. Visszafordultam, és újra akcióba léptünk. Nehéz volt megtalálni az ebet, mert a bútorok alá bújt. Végül sikerült kihoznunk – folytatta.

Az állatmentő az eset után Facebook-bejegyzésben számolt be a történtekről.

– A posztomra sokan reagáltak, durva szavakkal illették az örökösöket. De ha a törvényeket nézzük, minimálisan sértették meg azokat. A tartási helyként előírt tíz négyzetméter többszörösen megvolt. Az állat nem sötétben volt, etették és itatták is. Mindössze a higiéniai körülményekbe, illetve az oltás és a microchip hiányába lehet belekötni. Ettől függetlenül a kutya borzasztó körülmények között élt – hangsúlyozta Vértesi Andrea. Az állat azóta megmentőjéhez került, és szakszerű orvosi ellátást kapott.

– A kutyát Majának neveztük el. Mivel a menhelyünkön telt ház van, jelenleg nálam él. Túlesett már az állatorvosi ellenőrzésen, megkapta a veszettség elleni oltását és a mikrochipjét is. Kiderült, hogy kétoldali, súlyos lágyéksérve van, így tegnap az állatkórházban megműtötték, illetve ivartalanították is – tette hozzá.

Az esetről Korán Tibort, Andrásfa polgármesterét is megkérdeztük, aki lapunknak elmondta, hogy az önkormányzathoz korábban nem érkezett bejelentés az üggyel kapcsolatban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában