múltidéző

2017.10.02. 09:30

1956-os egyházashollósi emlék

Alig van olyan vasi település, ahol az elmúlt évtizedekben valamilyen formában ne örökítették volna meg az 1956-os év emlékét. Ezek a mementók azonban – tisztelet a kivételeknek – szinte kizárólag a történelmi eseménynek, október 23-a nemzeti ünnep jellegének szólnak.

Feiszt György

Lülik Miklós egykori szülőháza az 1937-ben Egyházashollóssal egyesített falu hajdani kocsmárosának hajléka volt Fotó: Unger Tamás

Mivel tudjuk, hogy több tucat vasi településen születtek és éltek olyanok, akik „1956 izzó őszén” életükkel adóztak a magyar szabadságért, méltó dolog lenne, hogy legalább az évfordulókon emlékezzünk életükre, tevékenységükre.

Lülik Miklós egykori szülőháza az 1937-ben Egyházashollóssal egyesített falu hajdani kocsmárosának hajléka volt Fotó: Unger Tamás

1956. október 25-e a magyar forradalom egyik legtragikusabb napjaként ismert. A Budapest belvárosában október 23-án kitört harcok elcsitultával a Parlament előtt, máig nem tisztázott körülmények között súlyos incidens történt. A demokratikus változásokért nemzeti színű zászlókkal békésen tüntetőkre gyilkos golyózápor zúdult.

Az ott megsebesültek között volt Lülik Miklós is, aki 1920-ban Hidashollóson született. Szülőháza az 1937-ben Egyházashollóssal egyesített falu hajdani kocsmárosának hajléka volt. A ma már eredeti funkcióját vesztett, magányosan álló hajlékot a vendéglátással foglalkozó Lülik család a századfordulón építette.

A hagyomány szerint a hidashollósi Lülik-kocsmának tartozéka volt a községi mészárszék is. Lülik Miklós édesapja a fia születése után egy évvel már a körmendi Rózsa szálloda bérlője volt, a kocsma vezetését ettől fogva a testvére, Jenő látta el. Ifjabb Miklós a körmendi iskolaévek után az olajiparban talált munkát. A Zala megyében felfedezett olajmezők kitermelésére 1938-ban alakult Magyar Amerikai Olajipari Részvénytársaság tisztviselőjeként Nagykanizsán dolgozott. 1945-ben házasodott meg, és a város palini városrészén épített házat. Nem sokkal az1956-os forradalom kitörése előtt költözött Budapestre. Egyike volt annak a Kossuth téren megsebesült 300 embernek, akik az ország demokratizálását követelték, és a vérengzés következtében haltak meg. A 36 éves, súlyos fejsérülést szenvedett főosztályvezető a trauma okozta sokk következtében október 26-án, az angyalföldi Honvéd Kórházban hunyt el.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában