ápolók világnapja szombathelyen

2017.10.10. 20:40

Gyökeret ereszt az ápolók fája – Kossuth Zsuzsannáról, Magyarország első főápolójáról is megemlékeztek Szombathelyen

Előadásokkal, faültetéssel, verses műsorral ünnepelték tegnap az ápolók világnapját a PTE ETK Szombathelyi Képzési Központban.

Boros Patrícia

- Büszkék lehetünk, hogy olyan hősnőnk van, mint Kossuth Zsuzsanna, aki tetteivel bizonyította a betegápolásba vetett hitét, szakmai alázatát és a haza iránti hűségét – emelte ki Karamánné dr. Pakai Annamária, a PTE ETK Szombathelyi Képzési Központ képzési igazgatója.

Úgy folytatta: – Nemcsak őt ünnepeljük, hanem az ápolóinkat is, akik a segítő foglalkozás legnemesebb ágát választották.

- Kossuth Zsuzsannát rövid, de annál gazdagabb életútja méltán teszi az utókor példaképévé. A főápolónő a forradalom és szabadságharc idején olyan minőségi változásokat kezdeményezett, amelyek a világon elsőként hazánkban valósultak meg – mondta Marton Ferenc, a Vas Megyei Közgyűlés alelnöke.

 

- Abban, hogy egy beteg miként érzi magát, nagy szerepe van az ápolók munkájának, amely az empátia mellett óriási szaktudást igényel – hangsúlyozta dr. Puskás Tivadar polgármester.

- Az ápolóknak magas szakmai követelményeknek kell megfelelniük. Óriási léptékkel fejlődik az orvostudomány, amely egyre inkább a szakdolgozói kompetenciák bővítésére támaszkodik – emelte ki Altmajer Beáta, a Markusovszky Egyetemi Oktatókórház ápolási igazgatója.

A köszöntők után dr. Oláh András, a PTK ETK intézményigazgatója ismertette az ápolás jelenlegi magyarországi helyzetét, majd Wágner Vilmosné, a Magyar Ápolási Egyesület megyei vezetője emlékezett a kétszáz éve született Kossuth Zsuzsannára a neki szentelt emlékév alkalmából. Az ünnepségen szombathelyi középiskolások adtak verses, zenés műsort. Az intézmény udvarán folytatódott az ápolók napja: gitárkíséret mellett ültették el az ápolók fáját, amelyet Gaál Sándor plébános áldott meg.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában