„mákos falu”

2017.10.29. 20:10

Ismét felfedezik régi értékeiket: megint „mákos falu” lehet Szőce

SZŐCE Mákszemnyi örökség címmel tartottak értéknapot a faluban. A mák szőcei múltjáról és jövőjéről volt szó, meg persze a jelenről: mákos ételeket kóstoltak.

Bakos Ágnes

V. Németh Zsolt államtitkár, Tornyos Ottóné, Szőce polgármestere és dr. Papp Lajos szívsebész a Mákszemnyi örökség programon Fotó: Nagy Jácint

Kalács, guba – csak két étel, amely mákkal az igazi. Tudják ezt a szőceiek, hiszen nem is olyan régen ők voltak a „mákos” falu. Az 1950-es és az 1960-as években szinte minden háztartásban termesztettek mákot, most újraélesztenék a hagyományt – ezért, mintegy kedvcsináló gyanánt rendezték az értéknapot.

Tornyos Ottóné polgármester köszöntőjében úgy fogalmazott: reméli, jövőre már saját termesztésű mákból készülnek az ételek az értéknapjukra. A népes közönség jót derült az ötleten – aztán ahogy részletes ismertetőt hallhattak a mákról, annak háztáji termesztéséről, mintha sokan elgondolkodtak volna a lehetőségen. Tavasszal kell elvetni (az őszi mákot kevésbé szerették Szőcén), és már június végén lehet szüretelni. Az egyelésnél és a szárításnál van több munka vele – hallhatták szőcei fiatalok alapos összeállításában.

V. Németh Zsolt államtitkár, Tornyos Ottóné, Szőce polgármestere és dr. Papp Lajos szívsebész a Mákszemnyi örökség programon
Fotó: Nagy Jácint

 

Éppen ilyen kezdeményezésekre, ilyen helyi értékek felidézésére gondoltak a Földművelésügyi Minisztériumban, amikor öt évvel ezelőtt elkészült a hungarikum törvény – méltatta a programot V. Németh Zsolt hungarikumokért is felelős államtitkár, a térség országgyűlési képviselője. Úgy fogalmazott: szerethető kincset talált a múltjában Szőce. Azt kívánta, legyen egy hagyomány kezdete a szombaton tartott összejövetel. A telt házas programon dr. Papp Lajos Széchenyi-díjas szívsebész tartott előadást a mák jótékony egészségügyi hatásairól (is), például, hogy csontritkulás megelőzéséért is érdemes fogyasztani – de ez már csak hab volt a (mák)tortán.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában