civil

2017.10.21. 20:09

„Itthon vagy Magyarország – Szentpéterfa- SZERETLEK”

Szent Mihály vasárnapján az MTV stábja többek között Szentpéterfára is kivonult, hogy élő bejelentkezésekben tudósítson a több éve indított, a címben szereplő mozgalom Pinka menti eseményeiről.

Civil Tudósítónktól

 

Radványi Dorottya MTV és Kurcz Ferenc a New York Szent Péter és Pál Egylet elnöke Fotó: László Antal
Jövő – iskolás tambura zenekar

Reggel már a szentmise előtt a világba szóródott szentpéterfaiak összetartozását jelképező földgömb emlékműnél interjúvolták a New York-i Szent Péter és Pál Egylet elnökét Kurcz Ferencet, aki többedmagával érkezett a jeles hétvégére szülőfalujába. Az interjú alanyán nyoma sem volt annak, hogy a szombaton kora délután kezdődött és az éjszakába nyúló frenetikus szüreti program kitartó részese volt. Érzelmektől fűtötten foglalta össze a távolban élő elszármazottak vonzódását és elkötelezettségét az Alpokalja és az Őrség határán szelíd dombok által ölelt kis falu, és az itt élő rokonság iránt, és természetesen beszélt a település felemelkedése érdekében kifejtett közös munkálkodásokról is.

Az Értékek Háza konyhája

Az összefogás sokadik remekműve a szentmisét követő avató ünnepség, az Értékek Háza átadása volt. Az esemény résztvevői büszkén tekintettek a közösen teremtett alkotásukra, egy felújított, régi falusi ház jellegű épületre és melléképületre, amelyet a helybéliek által megőrzött, az elődök által használt múlt századi bútorokkal és munkaeszközökkel rendeztek be, mintegy falumúzeumot létrehozva. Az avatásról az osztrák RTV munkatársai is készítettek felvételeket, interjúkat, majd a Gradisce Kulturális Egyesület Szentpéterfai lakodalmas táncát és a horvátok hagyományos zeneszerszámát, a tamburát mutatták be a TV nézőinek.

A közös munka örömére a falu népessége és a sokfelől érkezett vendégek közös ünnepi ebédre jöttek össze a falu rendezvénysátrába. Zsúfolásig telt a több száz főt befogadó helyiség, és a finom falatok elfogyasztása után igazán remek kultúrműsor részesei lehettek. A program megfordította a nap mottóját a „szentpéterfai múlt-jelen-jövő”-t, s a szórakoztatást a jövő generáció – a legkisebbek, a népviseletbe öltöztetett ovisok kezdték derültséget keltő mondókáikkal. Majd sorban léptek fel az alsó, majd felső tagozatosok, a serdülő korban levők, a felnőttek, és a „stari” korosztály. A repertoár változatossága biztosította a hangulat folyamatosságát, a derűt, az együttlét, a találkozások örömét, a vidámságot. A hagyományőrzés közösséget formáló ereje sugárzott a különböző korosztályok által előadott gardistyei horvát táncokban, horvát népdalokban. Fantasztikus volt látni, hogy mennyire fontos a kicsik és ifjak nevelése a horvát kultúra szeretetére, milyen energikus a középkorúak lelkesedése, és mennyire szeretetteljes a korosabbak tisztelete, megbecsülése.

stari énekesek

A TV az egész országnak megmutatta, hogy Szentpéterfán az idősebbek sem felejtették el a péterfai lakodalmas táncot, a csodálatos népdalokat, és hogy ezekbe a messzi földről hazalátogatók is bekapcsolódtak. Élmény volt a kicsik és nagyobbak tambura zenekarait hallgatni, nem beszélve a Pinka Band és a 30 év után újra színpadra lépő Stari Pinka Band fellépéséről. Az aprócska szünetekben helyi versírók és zeneszerzők műveiből hallgathattak ízelítőt az érdeklődők, csuhébábukat készíthettek, vagy a különleges népi fajátékok működését próbálgathatták felnőttek és gyermekek egyaránt.

A sötétedéskor meggyújtott örömtűz mellett felcsendültek a horvát, a magyar és a székely himnusz, majd a visszatért Stari Pinka Band csapatát nem engedték le a színpadról. Éjszakáig szóltak a régi slágerek, és a táncparketten együtt énekelt, mulatott, itthon volt és szerette Szentpéterfát ifjú és veterán.

László Antal

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában