piac

2017.10.25. 16:07

Krizantém minden mennyiségben- piaci körkép mindenszentek előtt

Mécsesek, koszorúk, krizantémok mindenfelé a szombathelyi vásárcsarnokban. A bordó mellett idén is a natúr színek dominálnak, de találunk különleges kompozíciókat is, minden méretben. Közeledik Mindenszentek és halottak napja.

Pusztai Krisztina

Fotók: Nagy Jácint

 

Fotók: Nagy Jácint

– Nem az ár alapján választok, ez tetszett most meg – mondja Németh Attila, aki 2500 forintért vásárolt közepes méretű, de terebélyes sírdíszt a szombathelyi vásárcsarnok előtti placcon. – Én nem alkudozom, elfogadom az árat. Tudom, hogy sok munkája van benne a készítőjének – teszi hozzá. Mások viszont megpróbálnak egyezkedni és van, hogy sikerrel járnak. Szájer József kereskedő hosszú évek óta árul a piacon, azt mondja, ő akkor enged az árból, ha a vásárló egyszerre több koszorút, vagy sírdíszt vásárol.

Fotók: Nagy Jácint

– Mi mohával díszítjük a szalmaalapot, szárított termések, szárított virágok is kerülnek még a koszorúra. Igyekszünk minél egyedibb dekorációt kitalálni, ezért jönnek hozzánk. Most a közepes fogy inkább, persze vannak, akik urnára viszik a koszorút, a sírdíszt, ők egészen kicsit választanak. Az utóbbi években jellemzőbb az is, hogy a testvérek, hozzátartozók vesznek közösen egy nagyobbat. Az elhunyt szeretteit mindenki megtiszteli azzal, hogy a tőle telhető legszebb díszt viszi a sírra – fűzi hozzá.

Fotók: Nagy Jácint

Ezt mondja Pék Ildikó is egy másik standnál. – Erre a napra mindenki áldoz. Nálunk színes a választék, azon vagyunk, hogy mindenki megtalálja a saját ízlésének megfelelőt. Sok a visszajáró vásárló, és az osztrák is. Míg beszélgetünk, éppen egy osztrák házaspár emel le egy koszorút. Ők Oberpullendorfból utaztak Szombathelyig a számukra elfogadható árért és a jó minőségért.

Fotók: Nagy Jácint

És ha már árak: az elmúlt években nem sok változás tapasztalható. A méret határozza meg, hogy mennyi és milyen anyagot használnak fel. A 15 centi átmérőjű koszorúhoz már 700-900 forintért is hozzájuthatunk egyes standokon. 25 centi átmérőjűt 1100 és 2000 forintért is találunk, a nagyobbakat 4000 forint körül adják. Sírdíszt már 2500, vagy akár 6000 forintért is vásárolhatunk.

Fotók: Nagy Jácint

A különlegesebb díszek drágábbak is lehetnek. A temetők kedvelt virága ilyenkor a krizantém, azt cserépben és szálanként is megvehetjük. Előbbit 390 forinttól 2190 forintig (a cserép méretétől függően), utóbbit 250 -300 forintért.

Fotók: Nagy Jácint

Választék van bőven, a vásárlók viszont egyelőre még nem tolonganak. A kereskedők az utolsó napokra várják a dömpinget, nem csak azért, mert a vevők bíznak abban, hogy olcsóbb lesz a portéka, de egyszerűbb egyszerre a temetőbe kivinni a díszeket, mint otthon tárolni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában