Las Vegas

2017.10.03. 20:45

Las Vegasból jelentjük – Megszólalnak a vasi túlélők

LAS VEGAS Számos magyar él Las Vegasban, az egykor szombathelyi B. Tóth Elemér is az USA-ba költözött, ott rendezkedett be.

Pum András, Kozma Gábor, MW

Munkája révén jól ismeri a vegasi szállodákat, a Mandalay Bay Hotelt is, ahonnan a gyilkos a tömegbe lőtt. Neki nem esett bántódása, ugyanakkor a városban feszült a helyzet, rengeteg mécses ég. Mint megtudtuk, Elemér engedéllyel pisztolyt, puskát egyaránt tart otthonában.

– Minden büntetlen állampolgárnak joga van fegyvert tartani és hordani magával, a helyi törvények betartásával. Ha fegyverboltban veszed a stukkert, akkor 25 dollárt fizetsz azért, hogy az FBI-tól megkérdezzék: nem vagy-e bűnöző? Ha rendben találják, fizeted a fegyvert, és viheted is – mondta Elemér. Ha automata fegyvert, golyószórót, géppuskát akar valaki venni, ahhoz külön engedélyt kell kérned, ez körülbelül 450 dollár, és hat hónap átfutási idő. Viszont senki nem ellenőrzi, hogy az adott házban hány darab és milyen típusú fegyver található, ez ugyanis magánügy. Amerikában ez nem meglepő.

A szombathelyi Juhász Máté Las Vegastól négy-öt órányira, Sacramentóban jár egyetemre, és a helyi vízilabdacsapatban sportol.

– Az utóbbi két napban csak a vérengzésről szóltak a hírek az amerikai médiában. Egy ismerősöm is ott volt a koncerten, de nem sokkal a mészárlás előtt eljött. – mondta az OB I-es AVUS vízilabdacsapat volt játékosa, a 19 éves Juhász.

– Valamennyi ismerősömet sokkolta az egész, hiszen a modern kori Amerika történetében ez volt az eddigi legnagyobb lövöldözős vérengzés. Sajnos minden évben történnek hasonló szörnyűségek – tette hozzá a sportoló.

Ilyenkor mindig előkerül a fegyverhasználatról szóló vita, az egyik oldal szigorúbb korlátozásokat akar, a másik csak bizonyos fegyvereket tiltana be. Az elkövető olyan fegyvert használt, ami az új törvények szerint illegális. Érdekesség, hogy noha a gyilkos korábban nem került összeütközésbe a törvénnyel, az apja az FBI top 10-es listáján szerepel: a ’70-es években sok bankot kirabolt.

– A 64 éves, nevadai Stephen Paddock egy közeli szálloda 32. emeletén bérelt lakosztályából tüzet nyitott a Route 91 Harvest countryzenei fesztivál egyik koncertjének több ezer résztvevőjére. A lövöldözésben legkevesebb 59 ember meghalt, 527-en megsebesültek. A férfi félautomata fegyvereit úgy alakította át, hogy jogilag nem minősíthetők sorozatlövőnek, de ettől még képes volt gyorstüzelésre az elsütőbillentyű többszöri meghúzásával.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában