Közgyűlés

2017.10.26. 13:34

A fejlesztések lehetnek a turizmus motorjai – Ez történt a szombathelyi közgyűlésen délelőtt

Még a régi vásárcsarnokban vehetjük meg a húsvéti sonkát.

Kánya Dóra

Huszonnégy napirendi pontot tárgyal ma a közgyűlés, ötöt zárt ülésen. Szó lesz a városháza felújításáról, a vásárcsarnok átépítéséről és a Savaria Történelmi Karnevál önkormányzati támogatásáról is.

Az októberi közgyűlés első perceiben Ifj. Szarka Zoltán mondott köszönetet azért az erkölcsi és anyagi támogatásért, amelyet a város édesapja temetésével kapcsolatban nyújtott. Dr. Puskás Tivadar polgármester azt mondta, Szarka Zoltán halála a szombathelyiek közös vesztesége, mindig emlékezni kell rá.

Elsők között Balassa Péter (Jobbik) tett javaslatot új napirendi pontra, amelyben kérte egy kárrendezési alap létrehozását a Czeglédy-ügy károsultjaiért. Képviselői keretéből 1 millió forintot fordítana erre. Lendvai Ferenc (Fidesz-KDNP) reagálva elmondta: az Országgyűlés gondoskodni fog a károsultakról.

Dr. Nemény András (Éljen Szombathely!-MSZP-DK-Együtt) méltatlannak tartotta dr. Hende Csaba október 23-i ünnepi beszédét, kijelentette: a baloldali frakció ezután csak akkor jelenik meg ünnepségen, ha dr. Hende Csaba nem mond beszédet. Lendvai Ferenc vérlázítónak nevezte, hogy a baloldal megpróbálja kitiltani az országgyűlés alelnökét, Szombathely országgyűlési képviselőjét egy helyi rendezvényről. Dr. Puskás Tivadar kénytelen volt az első órában kétszer is szünetet elrendelni, mert összeszólalkoztak a képviselők.

Dr. Ipkovich György (Éljen Szombathely!-MSZP-DK-Együtt) napirend előtti felszólalásában kérte, hogy Jordán Tamásnak, a Weöres Sándor Színház igazgatójának adományozzanak díszpolgári címet. Horváth Soma (Éljen Szombathely!-MSZP-DK-Együtt) arról beszélt, kellene egy átfogó koncepció a város parkolási gondjaira, dr. Puskás Tivadar erre válaszul elmondta: a héten Oladon és a Kőszegi utcában is adtak át új parkolóhelyeket.

Dr. Nemény András a Styl ügyét nyílt napirenddé szeretné tenni, valamint a baloldal szeretne több információt kapni a 2017-18-as útfelújítási programról.

20 napirendi pont javaslat érkezett, de egyet sem fogadott el a közgyűlés.

Ipkovich György reméli, hogy nem azért szavazták le a napirendi pontokat, mert érdektelenek, hanem mert nincs rá idő. Lendvai Ferenc hozzátette, amikor Ipkovich György polgármester volt, szintén nem fogadták el a napirendipont-javaslatokat. Lendvai Ferenc szerint nincs cenzúra, senki nem szólhat abba bele, hogy más milyen beszédet mond.

Kutatóközpont lesz a Gothard-kastély

Az első téma a Gothard-kastély 1,8 milliárd forintos fejlesztésével kapcsolatos. Dr. Nemény András nem erre költené ezt a pénzt, szerinte abból parkolókat lehetne csinálni vagy utakat kellene rendbe tenni. Dr. Puskás Tivadar hozzátette, hogy a Modern Városok Program koncepcionális fejlesztés, korábban nem volt erre lehetőség, most van. Illés Károly (Fidesz-KDNP) alpolgármester elmondta: a TOP-ban (Területi Operatív Program) lévő út-, és kerékpárútfelújítás közbeszerzési előírásoknál tartanak, az idei útfelújítások megvalósultak. 2018-ra vonatkozóan az összes terv elkészült. Tóth Kálmán (Éljen Szombathely!-MSZP-DK-Együtt) szerint „nettó hazugság”, hogy a Modern Városok Program költségeit nem lehetett volna másra szánni, például útfelújításra. Dr. Puskás Tivadar kifejtette: szeretnék, ha a Gothard-kastély is ékköve lenne a városnak. Dr. Kecskés László (Fidesz- KDNP) szerint a városnak történelmi adóssága volt, amit a mostani városvezetés örökölt, korábban nem voltak több száz milliós tartalékai a fejlesztésekre, de a mostaniaknak a város minden lakója örül. Nem kellene a negatív hangulattal elrontani a pozitív történéseket – tette hozzá a képviselő.

3 milliárd forintos útfelújítási programot szavazott meg a közgyűlés korábban, ami meghaladja a korábbi évek ilyen fejlesztéseit. Balassa Péter szerint látványpolitizálást folytat a Fidesz, minden pénzt betonba öntenek. Rettegi Attila (Fidesz-KDNP) szerint ha ezek a fejlesztések megvalósulnak, fellendülhet a turizmus.

Kopcsándi József (Éljen Szombathely!-MSZP-DK-Együtt) felhívta a figyelmet, hogy fontos lenne tudni, mégis mennyibe kerül majd az üzemeltetése a Gothard-kastélynak. Dr. Takátsné dr. Tenki Mária (Fidesz-KDNP) hozzászólásában elmondta: fontos, hogy a kulturális örökségmegőrzés folytatódjon. Felhívta a figyelmet, hogy a kastély rendezvénycentrum, kutatóközpont is lesz.

Dr. Puskás Tivadar szerint a magyar városok olyan fejlődések után és egyben előtt is állnak, amelyek történelmi jelentőségűek. A közgyűlés végül elfogadta a határozati javaslatot.

Tavasszal kezdődik a vásárcsarnok felújítása

1,6 milliárd forintos fejlesztés a szombathelyi vásárcsarnok felújítása, modernizálása. Húsvét előtt nem állnak neki a beruházásnak, így állapodtak meg a bérlőkkel – mondta Illés Károly. A kivitelezővel kell egyeztetni, de nem egyszerre újítják fel, hanem ütemenként. Másfél éves tervről van szó. A többség megszavazta a javaslatot.

Új híd az Aranypatakon

Dr. Nemény András szerint hiba, hogy kikerült a lakásprogram a tervek közül, önkormányzati bérlakásprogram kellene. Dr. Puskás Tivadar polgármester emlékeztetett: egy terv megvalósításánál figyelembe kell venni, hogy sok időt vesz el a tervezés, a közbeszerzési eljárás lefolytatása, kisebb időráfordítás sokszor maga a kivitelezés. Dr. Kecskés László örül, hogy mindenki egyetértéssel tekinti át ezt a programot, a Dolgozók útja – Kárpáti Kelemen utca összeköttetésének megvalósítását jónak tartja. A mostani Ligeti utcai hídból pedig gyalogos vagy kerékpáros közlekedésre alkalmas hidat kellene csinálni. Balassa Péter felvetette, hogy az 500 millió forint elég lesz-e a víztorony felújítására. Illés Károly elmondta: bíznak abban, hogy ennyiből megvalósítható a fejlesztés. A napirendi pontot megszavazták. A közgyűlés 14.30-kor folytatódik.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában