Előadás

2017.10.18. 14:32

Merjünk nemet mondani! – Zacher Gábor Szombathelyen

SZOMBATHELY Az interenet-, a mobil- és a drogfüggőségről is szó volt azon a tegnapi előadáson, amelyet dr. Zacher Gábor toxikológus tartott a diákoknak a Savaria moziban.

Boros Patrícia

– A mostani fiatalok előbb nyúlnak a telefonjukhoz, mint magukhoz. Az internet az életük része, ebbe születtek bele – fogalmazta meg dr. Zacher Gábor, toxikológus. Szerinte a legtöbb tanár arra törekszik, hogy a kütyük kikerüljenek a gyerekek kezéből legalább a tanórák ideje alatt, a fiataloknak pedig egyre trükkösebben játsszák ki a szabályokat. Ezt nem kell lázadásként felfogni, hiszen az új generáció az interneten szocializálódott, ez az életük része. Az viszont már nem mindegy, hogy valaki mennyi időt tölt netezéssel – mondta. Hasonló a szerhasználat is, ám ezt a függősége előtt egy döntő pont, a kipróbálás előzi meg. Az alkohol, a cigaretta és a drogok esetén egy-egy adott szituációban kell gyors döntést hozni.

– Az a tapasztalatom, hogy az ijesztegetés nem működik a fiataloknál, ezért azt kell megtanítani a gyereknek, hogy ha éles helyzetbe kerül, merjen jó, felelősségteljes döntést hozni. Ez azért is fontos, mert ilyenkor a szülő általában nincs jelen – tette hozzá a toxikológus.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában