iskolai hiányzások

2017.10.12. 07:00

Ön mit gondol, hány nap hiányzást igazolhasson a szülő?

A Házi Gyermekorvosok Országos Egyesülete sürgeti, hogy az iskolákban 15 nap hiányzást igazolhassanak a szülők. Mit gondolnak erről a vasi tanárok és orvosok?

Tersztyánszky Krisztina

Fotó: Unger Tamás

A változtatást azért látnák szükségesnek, hogy a diákoknak ne kelljen egy enyhébb megfázás esetén is, csupán az igazolás miatt az orvosi rendelőket felkeresniük, kitéve esetleges fertőzéseknek. Az általunk megkérdezett vasi iskolák zömében nem értenek egyet ezzel az elképzeléssel.

László Jánosné, a Csehimindszenti Mindszenty József Általános Iskola igazgatója szerint kétélű dolog lenne a limit felemelése, mert biztosan lennének olyan diákok, akik visszaélnének a túl könnyű szülői igazolás lehetőségével. Indokolt esetben a szülő így is kaphat engedélyt, hogy a törvényileg járó három napnál többre kikérje a gyermekét az iskolából. Az igazgatónő ugyanakkor a háziorvos szempontját is megérti.

A rendelők indokolatlan túlterheltségén László Jánosné szerint könnyíteni lehetne az iskolaorvosi rendszer javításával, ami a szülőnek is egyszerűbb lenne, és a tanár is könnyebben kapna visszajelzést. Ez azonban ma, különösen a kisebb településeken, egyelőre csak álom.

Fotó: Unger Tamás

Horváth László őriszentpéteri iskolaigazgató sem támogatná az igazolható napok számának emelését. – A gyereknek az iskola a munkahelye, szabadságnak pedig ott vannak a szünetek – tette hozzá. A tagintézményekkel együtt csaknem 250 gyerekről gondoskodnak az iskolában, de még soha nem volt ebből probléma. – Mindenkinek közbejöhet valami és akkor, a szülő előzetes kérésére több napról, akár hetekről is elengedik a gyermeket, a hiányzások utólagos igazolásának viszont az igazgató nem örülne – ehhez a véleményhez csatlakozott Jákról, a Jáki Nagy Márton Általános Iskola vezetője, Kozma Andrásné is. Hozzátette: ha a gyerek beteg, jobb, ha látja orvos. Tapasztalata szerint a három, szülő által igazolható nap elég, ráadásul azokat általában nem is betegség miatt veszik igénybe a diákok, hanem egyéb, családi események miatt.

– Nem feltételezem, hogy a mi iskolánkban többen lógnának, ha több napot igazolhatna a szülő – tette hozzá. – De még itt is előfordul, hogy valaki csak azért „veszi ki” a szabadnapot, mert „jár neki”. Egy veszélyeztetettebb környezetben szerintem simán otthon tartanák a gyereket akkor is, ha nincs rá komoly ok – zárta szavait.

Természetesen meghallgattuk a másik felet is, ám az ügyben a Szombathelyen praktizáló gyermekorvosok között sem teljes az összhang. Dr. Gábriel András, a Fogarasi úti körzet orvosa szerint úgy jó a rendszer, ahogy van. A Kiskar utcában rendelő dr. Elek Marianna viszont úgy véli, hogy a szülőnek is kellene adni egy kis felelősséget. – Náthával fölösleges orvoshoz menni, az orrcseppel, sok folyadékkal, pihenéssel kikúrálható. Ha egy-két napon belül nem javul, akkor viszont már kell látnia orvosnak. Úgyhogy a tanév folyamán szerinte ötször két igazolható nap lenne indokolt.

Fotó: Unger Tamás

A tervezett tizenöt napot Paukovitsné Horváth Edit szentpéterfai iskolaigazgató rettentő soknak tartja, a kilencven órát az orvos által igazolt hiányzások száma is csak ritkán éri el. – A három napot még senki nem kevesellte. Náluk inkább az a probléma, hogy a köhögős, náthás gyerek is elmegy iskolába, mert a szülő nem tudja megoldani a felügyeletet. A téli időszakban minden diák ehet az iskolában gyümölcsöt, C-vitamint osztanak, és a megfázós időszakban még forró citromos teát is főznek a gyerekeknek – tette hozzá.

Középiskolában pár napos náthával már nem maradnak otthon a diákok – tudtuk meg Módos Tibortól, a Kanizsai Dorottya Gimnázium igazgatójától. A kivehető szabadnapokat inkább nyelvvizsga, jogosítvány megszerzése céljából használják fel a fiatalok. Az igazgató hozzátette: ha több „könnyű” szabadnapra lenne lehetőség, a diákok azt is kihasználnák.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában