SZOMBATHELY

2017.10.25. 21:28

Nem mindegy, mi kerül a kazánba- lakossági fórum volt Szombathelyen

Lakossági fórumot tartottak a légszennyezettség csökkentése érdekében a budapesti Herman Ottó Intézet munkatársai. A katasztrófavédelmi szakemberek is hangsúlyozzák a tüzelőberendezések helyes használatát.

Pusztai Krisztina

Ha háztartási hulladékot égetünk, nagymértékben károsítjuk környezetünket Fotó: Unger Tamás

 

Ha háztartási hulladékot égetünk, nagymértékben károsítjuk környezetünket Fotó: Unger Tamás

A légszennyezettség csökkentése érdekében – az önkormányzattal együttműködve – a Herman Ottó Intézet lakossági fórumot tartott nemrég Szombathelyen. A résztvevők megismerhették a környezetbarát fatüzelés módját, gyakorlatát és a levegőszennyezés hatásait is. A fórum célja volt, hogy felhívják a figyelmet a helyes fatüzelés fontosságára. – Mindenképpen jól szellőző helyen, felaprítva tároljuk a tűzifát. Egy-másfél évet hagyjuk, hogy megfelelően kiszáradjon – hallottuk dr. Béres Andrástól, az intézet szakmai ügyvezető-helyettesétől. – Ezután megfelelően ellenőrzött, karbantartott, jó hatásfokú tüzelőberendezésben égessük el a tüzelőanyagot, megfelelő égéslevegő biztosításával – tette hozzá. Ezzel nem csak a szilárd légszennyezőanyag kibocsátását, de a tűzifa-felhasználásunkat is csökkenthetjük. A Vas Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság is évről évre hangsúlyozza a helyes tüzelés fontosságát. Sokan otthoni fűtőberendezéseikben – így például a kandallóban, a cserépkályhában, a vegyes tüzelésű kazánban és a szeneskályhában – égetik el a háztartásban felgyülemlett hulladékokat, ez azonban nem csupán jogszabályba ütközik, de nagymértékben szennyezi a környezetünket, károsítja egészségünket – emelte ki Egyed László, a Vas Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője. Szilárd tüzelésű fűtőberendezésben kizárólag papírhulladék és veszélyesnek nem minősülő, kezeletlen, száraz fahulladék égethető el. A tüzelőberendezések használatát szabályozó kormányrendelet megsértőivel szemben a környezetvédelmi hatóság eljárást indít és bírságot szabhat ki. – A Vas megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság még nem kapott olyan lakossági bejelentést, amely arra irányult volna, hogy valaki nem rendeltetésszerűen használja a fűtőberendezését, műanyagot, esetleg háztartási hulladékot éget benne, de van lehetőség ezt jelezni, akár a megyei igazgatóság elérhetőségein, akár a kirendeltségeken – tette hozzá.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában