Hírek

2017.10.16. 14:49

Nemzetközi zenekar alakulhat – Egymilliós lesz a körmendi ösztöndíjalap

KÖRMEND Sokrétű volt a legutóbbi testületi ülés: pályázatokról döntöttek, generációk támogatását vették sorra, és egy közös európai zenekar megvalósítását szorgalmazták.

Kozma Gábor

Bebes István polgármester a hivatalában. Legutóbb a képviselők elé tárta a vízközmű-szolgáltatás 15 évre szóló fejlesztési koncepcióját. Kiemelte, hogy az új rákötések után a körmendi szennyvíztelepnél felmerülő pluszköltségeket közösen kellene viselni Fotó: Jámbori Tamás

Bebes István polgármester elsőként a költségvetés módosítására tett javaslatot, mert, mint mondta, erre a normatív változások miatt van szükség. Ezt követően az uszodai bérleti díjak kerültek terítékre. Elhangzott: az üzemeltetőnek komoly feladat jutott, mert nagyon magasak a működtetés költségei. Ebből a szempontból jelentős eredmény, hogy a nyugdíjasok havi bérletének ára 4 ezer 900 forinton tartható.

Külön témakört alkotott a gördülő fejlesztési terv a vízközmű-szolgáltatás kapcsán. Egy törvényi rendelkezés szerint a szolgáltatás hosszú távú fenntarthatósága érdekében ágazatonként 15 éves időtartamra szóló fejlesztési tervet kell készíteni. Bebes István ismertette a szempontokat és a témakör bővítésére tett javaslatot. Közölte, hogy a vízellátási rendszert két további településsel, Vasaljával és Magyarnádaljával egyetemben tartják fenn. A szennyvíz-ágazatban már ismert az a csatlakozni kívánó hét település, ahonnan a körmendi tisztítótelepre vezetnék a náluk keletkező szennyvizet. Az érintett falvak: Magyarszecsőd, Molnaszecsőd, Egyházashollós, Magyarnádalja, Kemestaródfa, Vasalja és Pinkamindszent. A testületi vitában felmerült, és ezt a polgármester is hangsúlyozta: ha az érintett települések rákötnek a hálózatra és ezáltal a körmendi telepre érkezik a szennyvíz, akkor az illetékesek a telepet is tegyék a fogadásra alkalmassá. – Nehogy Körmendre maradjon a végén az eseteges fejlesztési költség – hangzott el. Ezzel minden képviselő egyetértett, a módosított javaslatot teljes konszenzussal fogadták el.

Bebes István polgármester a hivatalában. Legutóbb a képviselők elé tárta a vízközmű-szolgáltatás 15 évre szóló fejlesztési koncepcióját. Kiemelte, hogy az új rákötések után a körmendi szennyvíztelepnél felmerülő pluszköltségeket közösen kellene viselni Fotó: Jámbori Tamás

 

Szó esett egy olyan pályázatról, amelyet a Visegrádi Alaphoz nyújtanak be. A téma nem új: több uniós város zenei életének kölcsönös megismeréséről és végül egy közös zenekar létrehozásáról van szó. A mostani, megismételt pályázat annyiban változott, hogy bevették a csapatba Körmend cseh partnerének, Roznovnak lengyel testvérvárosát, Sremet is. A képviselők döntöttek a rászoruló, tehetséges fiatalok továbbtanulásának támogatásról is. Erre a Bursa Hungarica felsőoktatási önkormányzati ösztöndíj révén adódik lehetőség. Bebes István kiemelte, hogy bizonyítottan sikeres konstrukcióról van szó. Körmend korábban is élt a lehetőségekkel és számos, szociálisan rászoruló fatalon tudtak segíteni az ösztöndíjjal.

- Most is ez a szándék. A korábbi gyakorlathoz igazodva javaslom, hogy az ösztöndíj jövő évi alapjaként 1 millió forintot különítsünk el az erre sikeresen pályázó fiataloknak – mondta a polgármester, javaslatát egyhangúlag támogatta a testület.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában