Ophelia élőben

2017.10.18. 07:00

Ophelia élőben – Így élték túl a hurrikánt a vasiak

Az iskolák Ophelia miatt még kedden is zárva voltak, de a sziget közepén fekvő Roscrea lakói már ragyogó napsütésre ébredtek: köztük vannak Ódorék is, akik Sitkéről költöztek Írországba.

Ölbei Lívia

Ódor József és Ó. Kovács Tímea. Írországban hozzászoktak az erős őszi szelekhez Fotó: Szentesi Marietta

Ó. Kovács Tímea beszámolója szerint vasárnap este pörögtek fel igazán az események. Az iskolák sms-ben, e-mail-ben jelezték, hogy nem lesz tanítás másnap. A zárlathoz csatlakoztak az egészségügyi intézmények is; kivéve természetesen a sürgősségi ellátást. A repülő- és kompjáratokat törölték. Ódorék a virágládák és kukák biztonságba helyezésével készültek föl a hurrikán fogadására, mást nagyon nem tehettek. Az üzletek bezártak, mire a komoly előrejelzések megérkeztek. A kerti trambulint már korábban szétszedték, és milyen jól tették: gyorsan kiderült, hogy akár egy ilyen könnyű szerkezet is veszélyes játékszerévé tud válni a szélnek. Mert hétfőn reggel nyolckor Ophelia betoppant: Kerry-nél, a dél-nyugati parton, folytatja Tímea, aki a családjával együtt aggódva figyelte a partvidéki pusztításról érkező híreket.

Mert Roscrea városából, ahol Ódor József és családja évek óta él – népes magyar kolónia találta meg ott a boldogulást – ők is borzongatónak és hihetetlennek látták Ophelia pusztítását az ír partokon. Pedig Tímea szerint annak, aki Írországban él, hozzá kell szoknia az őszi viharokhoz. De Ophelia más volt. Ódoréknak a dél-nyugati parton is élnek barátaik, velük folyamatosan tartották a kapcsolatot; az internet bírta a megterhelést. Egy magyar családtól, Corkból jött a hír: a bejárati ajtót szekrénnyel torlaszolták el, hogy ne „nyomja be” a szél. Ódorék rémülten látták, hogy a hurrikán halálos áldozatokat is követelt.

Ódor József és Ó. Kovács Tímea. Írországban hozzászoktak az erős őszi szelekhez Fotó: Szentesi Marietta

A Tipperary megyében fekvő Roscrea városába hétfőn délután egykor érkezett meg az erős szél. A családfő ezen a napon is munkába ment. Felesége, Timi meg jó korán fölkelt, és igyekezett mielőbb megfőzni, elmosogatni, kimosni, ha becsődölne az áramszolgáltatás. De nem csődölt be, mindössze néhány perces kimaradásról számoltak be a város néhány pontján. Úgyhogy bár Roscrea útjait is falevelek és letört ágak borítják, vannak még kidőlt kerítések és fák is, nagyobb bajt Ophelia arrafelé hál’ istennek nem csinált. (Timi emlékei szerint négy-öt éve volt olyan erejű vihar, amely tetőket tépett náluk is. Soha nem felejtik el, akkora volt bennük a félelem.) Kedden az iskolák még zárva voltak (otthon maradtak az Ódor gyerekek is), de már békés napsütésre ébredtek Roscrea lakói. Timi úgy fogalmaz, hogy szinte harapni lehet a levegőt: Ophelia „vitt magával mindent”. Péntekre viszont újabb vihart jósolnak a meteorológusok. Ódorék állnak elébe.

Elvégre Öcsi és Timi már a hajdani Sitkei Színkör szép Synge-előadásában megmutatta, hogy milyen az igazi ír virtus.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában