Szlovén

2017.10.19. 17:51

A szlovén bizottság a fővárosban és Szentgotthárdon járt

SZENTGOTTHÁRD, BUDAPEST A viszonosság jegyében Kissné Köles Erika szlovén nemzetiségi szószóló meghívására október 12-én Budapestre érkezett a Szlovén Köztársaság országgyűlésének határon túli és a világban élő szlovénekkel való kapcsolatokért felelős bizottsága.

Horváth R. László, dr. Sütő Ferenc

Kissné Köles Erika parlamenti szószóló, Király Ferenc muravidéki Munkácsy-díjas szobrász, Simonné Pável Judit és Ropos Márton OSZÖ-elnök a szoboravatón Fotó: Horváth R. László

A 11 fős bizottságból a budapesti látogatáson jelen volt Ivan Hršak elnök, valamint Marija Bačič és Danijel Krivec képviselők. A szlovén küldöttség először az Országgyűlés Magyarországi Nemzetiségek Bizottságának tagjaival találkozott. A résztvevők bemutatkozását követően elnökük, Fuzik János beszélt a nemzeti és etnikai kisebbségek jogairól szóló törvény új lehetőségeiről, a nemzetiségek által kiépített helyi, területi és országos önkormányzati rendszerről, valamint a nemzetiségek részéről kivívott kulturális és oktatási autonómiáról. A 11 fős bizottságból a budapesti látogatáson jelen volt Ivan Hršak elnök, valamint Marija Bačič és Danijel Krivec képviselők. A szlovén küldöttség először az Országgyűlés Magyarországi Nemzetiségek Bizottságának tagjaival találkozott. A résztvevők bemutatkozását követően elnökük, Fuzik János beszélt a nemzeti és etnikai kisebbségek jogairól szóló törvény új lehetőségeiről, a nemzetiségek által kiépített helyi, területi és országos önkormányzati rendszerről, valamint a nemzetiségek részéről kivívott kulturális és oktatási autonómiáról. Elmondta: a bizottság a nemzetiségek érdekeit, jogait érintően az országgyűlés törvényalkotást kezdeményező, javaslattevő, véleményező, és kormányzati munkát ellenőrző egyenrangú szerve. Bemutatta működésüket, téma volt a szószólói intézmény kialakulása, és a szószólók parlamenti szerepe. Délután a szlovén delegáció a Nemzeti Összetartozás Bizottsága tagjaival is találkozott. L. Simon László és Petneházy Attila képviselők bemutatták a bizottság működését, majd kölcsönösen megállapították, hogy ez a találkozó egy párbeszéd, egy jó munkakapcsolat kezdete. A Szlovén Köztársaság országgyűlésének határon túli és a világban élő szlovénekkel való kapcsolattartásért felelős bizottság magyarországi látogatását másnap a Rába-vidéken folytatta. Ellátogattak a Szlovén Köztársaság Szentgotthárdi Főkonzulátusára, megtekintették a Szlovén Információs és Kulturális Központot, megnézték a Szlovén Mintagazdaságot, a Kühár emlékházat és a Kossics József Kétnyelvű Általános Iskolát. Az Országos Szlovén Önkormányzat felsőszölnöki székhelye előtt felállított Pável Ágoston-mellszobor avatási ünnepségén Ivan Hršak a két nép hű fiának munkásságát méltatta.

Kissné Köles Erika parlamenti szószóló, Király Ferenc muravidéki Munkácsy-díjas szobrász, Simonné Pável Judit és Ropos Márton OSZÖ-elnök a szoboravatón Fotó: Horváth R. László

Kutatómunkájának köszönhetően ma is megtalálhatják nyelvi- és irodalmi, valamint néprajzi gyökereiket mindazok, akik már elszármaztak erről a vidékről. Dr. Simon Endréné Pável Judit előadásában felelevenítette édesapja mindennapjait, hogy miként vetette papírra a Rába-vidéken élők szokásait. Tóth Tibor helyi plébános magyarul, Dajen Horvat mackovci lelkipásztor szlovénul, Sömenek István nyugalmazott érseki tanácsos latinul kérte Isten áldását a jelenlévők életére, majd meghintették szenteltvízzel a mellszobrot.

Ropos Márton, az Országos Szlovén Önkormányzat elnöke az ünnepség után kérdésünkre válaszolva elmondta: a szobor megalkotásával emléket állítanak annak a férfiúnak, aki az itt élők emlékezetét ápolta, és szellemi hagyatékával még ma is segíti. Pável Ágoston sokat tett azért, hogy a szlovén nép identitása nyelvében és kultúrájában megmaradjon.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában