Tájidegen

2017.10.19. 14:49

Tájidegen otthonosság – A szentgotthárdi szabadnapok frontembere a soproni dizájn héten tartott előadást

SZENTGOTTHÁRD, SOPRON Brandet épít, arculatot tervez, reklámfilmeket készít, performanszművész, játszik kísérleti színházban, kísérleti filmeket rendez, köztéri munkákat állít elő, happeningeket szervez. Mindemellett tanár egy szombathelyi művészeti középiskolában.

Pintér Viktória

A művészt jelenleg az esemény alapú projektek, művek létrehozása érdekli. A munka címe: Nem várt apoteózis – a Bukta Imre-művésztelepen készült Fotó: Molnár Ágnes Éva

w. Horváth Tibor szentgotthárdi médiamédiaművész meghívást kapott az idei soproni Design Hétre. KoMa, vagyis Kortárs Magyar előadássorozatban a médiaművészet, a performansz és a komplex művészeti projektek szemszögéből mutatta be saját munkáit az elmúlt három évből, különös hangsúlyt fektetve az általa létrehívott Tájidegen – Művészeti Szabadnapokra. Ez nem fesztivál, sokkal inkább egy közös interaktív történés, jóléti happening. Happening, mert radikálisan a jelent akarja tetten érni. Happening, mert bárkivel megtörténhet, aki csatlakozik. Pont ez a lényege, ez a motorja ennek a pár napnak, hogy összekapcsolja a művészetben részt vevőket. A befogadó egyben alkotó és az alkotó is befogadó, így áramlik a művészet. A rögtönzött kettősség pedig maximálisan érzékeny állapotot generál. Többszörösen felkínált lehetőség az ön- és a világértelmezésre. Az akciók sorozataként is leírható eseménydömping képes újraértelmezni, újra felfedezni a várost, amely a bázisát adja. Az egyszeriség visszaírja magát a térbe, átalakítja, formálja. w. Horváth Tibor a művészeti szabadnapokról a következőképp gondolkodik: – Egyfajta újító tájidegen menedék, ami befogadó, mégis szokatlan, ambivalens és ezáltal időn kívüli, rés a hétköznapokon, nem fesztivál, hanem szabadnap. És nem is akármilyen, elsősorban művészeké és azoké, akik megmártóznának velünk ebben a szünetben. Nem hiszem, hogy művészeken kívül más létre tudná hozni ezt az állapotot. A művészt jelenleg az esemény alapú projektek, művek létrehozása érdekli.

A művészt jelenleg az esemény alapú projektek, művek létrehozása érdekli. A munka címe: Nem várt apoteózis – a Bukta Imre-művésztelepen készült Fotó: Molnár Ágnes Éva

Ezen belül az időn kívüliség kategóriája foglalkoztatja. Már készülnek a jövő évi szabadnapokra, de idén télen szeretnének a Szemle Egyesülettel beindítani egy kulturális csereprogramot Szentgotthárd és Szentendre között. Izgalmas módja ez annak, hogy megmozduljon a város, kizökkenjen a tér. A művészetnek szüksége van arra, hogy mozgásba lendüljön, hogy meg legyen az a véráram, amibe be tudnak csatlakozni az aktuális művészeti produktumok, megmozdulások. Kicsit használva a „csúnya szó” energiáját: helyet kell csinálni a művészetnek. A csinál ige még megőrizte a dinamikáját, azt az aktusjelleget, amiből akár a performansz, akár a közösségi happening vagy a kísérleti megmozdulások táplálkoznak.

A Tájidegen – Művészeti Szabadnapok a soproni Design Héten is nagy érdeklődést váltott ki. w. Horváth Tibor ez alkalommal is hangsúlyozta az esemény hiánypótló szerepét. A magyar kortárs művészet kapujának, „nyugati sarokpántjának” nevezte, ahol a művészet és a közönség találkozása adja azokat az erővonalakat, amelyek műalkotásként definiálhatók.

A tájidegen-felfogásban a művészet nem egyedi teljesítmény, hanem olyan közösségi aktus, amely képes otthonná alakítani a világot.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában