jó kapcsolat

2017.10.25. 08:30

Viszonozták a cseh testvérvárosi kiállítást a sárváriak

SÁRVÁR A város delegációja is részt vett a cseh testvérváros, Uherske Hradiste alapításának 760. évfordulója alkalmából tartott ünnepségsorozaton. A cseh településsel öt éve kötött partneri megállapodásról is megemlékeztek a látogatás során.

Pajor András

Sárvár is köszöntötte cseh testvérvárosát, Uherske Hradistét 760. születésnapján Fotó: Pajor András

Sárvár és Uherske Hradiste 2012. szeptember 9-én írt alá testvérvárosi együttműködési megállapodást. Azóta a cseh és a magyar kisváros kapcsolata szorossá vált: az egyik legpéldaadóbb a két ország partnerségi viszonylatában.

Sárvár is köszöntötte cseh testvérvárosát, Uherske Hradistét 760. születésnapján Fotó: Pajor András

A sárvári küldöttség Uherske Hradiste alapításának 760. évfordulója alkalmából érkezett Csehországba. Sárvárt Kondora István polgármester, Máhr Tivadar alpolgármester, dr. Szijártó Valéria címzetes főjegyző és Varga Jenő tanácsnok képviselte.

A hivatalos program kezdeteként a volt jezsuita rendház kerengőjében, a Redutában nyílt meg Kondor János sárvári festőművész Töredékek című kiállítása. A tárlat viszonzása volt Jiří Vlach cseh szobrászművész Sárváron, a Galeria Arcisban nyílt kiállításának. A tárlatnyitón a cseh város külön köszöntötte Kondor Jánost 60. születésnapja alkalmából.

A következő napon a Xavéri Szent Ferenc-templomban Jan Graubner, Olmütz érseke celebrált szentmisét. Az érsekkel közösen elköltött ünnepi ebéd után Kondora István úgy értékelte a látogatás addigi tapasztalatait: sikerült megerősíteni a két város kapcsolatának alapját adó együttműködés minden elemét. – Ittlétünk során testvérvárosunk nagyon jól megszervezte a protokolláris és a nagyközönségnek szóló rendezvényeket, jó emléket adva mindenkinek a jubileumi évfordulón – mondta.

A hivatalos program zárásaként a város színháztermében köszöntötték Uherske Hradistét testvérvárosai. Sárvár ajándékát, Kondor János Nádasdy-várat ábrázoló festményét Kondora István polgármester adta át. Az elhangzott beszédekben a két polgármester, Stanislav Blaha és Kondora István is kiemelte: ezek a politikamentes, egymás megismerését célzó együttműködések lesznek a közös Európa új színterei.

A látogatás végén Kondora István jubileumi programra hívta a cseh várost: a sárvári városalapítás jövőre rendezendő 690., és a városi rang újkori visszanyerésének 50. évfordulós rendezvényeire.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában