Mindig aktívan

2017.11.14. 15:04

Aktív nyugdíjasokkal enyhítik a munkaerőhiányt

Sokan érdeklődnek a megye első nyugdíjas-szövetkezeténél – mindannyian dolgoznának, de nem találják a csatornákat –, a szövetkezet ebben segít.

Tóth Kata

Komoly elhatározással alakult idén szeptemberben a megye első nyugdíjas-szövetkezete, a Seniormasters: speciális munkaközvetítőként visszavezetik a munka világába az aktív időseket. Szándékuk szerint öregségi nyugdíjas, törzsszámmal rendelkező, aktív tagjaiknak a jelenleg érvényben lévő bérezésnél kedvezőbb javadalmazási lehetőséget biztosítanak. A megyei nyugdíjas-szövetség mentorszerepet vállalt a kezdeményezésben – Ady téri székhelyükön fogadják az érdeklődőket. Ottjártunkkor éppen Csikós-Nagy Istvánt. Szerszámkészítő idomszerész szakmát szerzett, 15 évig abban dolgozott az 1942-es születésű férfi. Gépészmérnök végzettsége is van, a Magyar Szabványügyi Hivatalnál dolgozott vezetőként. Miután nyugdíjba ment, Budapestről Bozsokra költözött, építkeztek és éttermet nyitottak a párjával. Az idényjellegű elfoglaltságai mellett maradt szabadideje: ipari tanulók gyakorlati képzését segítette korábban. Most úgy gondolta, szívesen csatlakozna a nyugdíjas-szövetkezet közösségéhez – hasonló korú, hasonló gondokkal küzdő emberekhez. Abban bízik, össze tudják majd hozni olyan munkaadóval, amelyik az eredeti szakmájához, a diplomájához és a kiadói gyakorlatához illő lehetőséget kínál. Nem ő az egyetlen, aki így gondolkodik. A szeptember óta eltelt két hónap „termését”, a több mint hetven kitöltött regisztrációs lapot és tagfelvételi kérelmet rejtő mappát mutatja Mészáros Róbertné Magdika HR-vezető.

Volt, akit kiközvetítettek és ebben a hónapban már közreműködési díjat kap. (Nem munkaviszonyról van szó, azért nem munkabért.) A szövetkezet tulajdonképpen egy közbeiktatott szervezet, amelyik a szolgáltatást felvállalja és szerződést köt a megrendelővel. A vagyoni hozzájárulást, 2 ezer forintot csak akkor kell befizetni, amikor munkát találnak az érdeklődőnek és szerződést kötnek, ekkor válnak szövetkezeti taggá és lesznek jogosultak a közérdekű szövetkezet adta előnyökre (a javadalmazás után csak a személyi jövedelemadót kell megfizetni) a hozzájuk fordulók. Tárgyalnak további potenciális megrendelőkkel: nagy- és kiskereskedelmi láncokkal, multikkal, egy városgazdálkodási, egy hírlapterjesztő céggel, és remélik, hogy egészségügyi intézmény partnerük is lesz. A képzés-oktatás területén is számítanak megrendelőkre: értelmezési probléma vár tisztázásra, ami, ha megoldódik, januártól még több lehetőséget tudnak kínálni. Van, aki a nyugdíjazása után szeretne a munkahelyén maradni – velük is átbeszélik az ottmaradás feltételeit. Egyéni vállalkozók is megkeresték őket: egy nyugdíjas szabómester például, aki bedolgozást vállalna vagy folytatná a mesterségét. Az utóbbi esetben szövetkezeti tag lesz, a szövetkezet vállalkozik és állít ki számlát helyette, anyagilag tehát előnyös ez a forma – ezt még sokan nem ismerték fel. Személyesen felkereshetők 8-tól 12-ig, ez pozitívum, úgy érzik. – Az időseknek fontos a törődés, mi minden körülményre rákérdezünk. A munkához emberismeret, -szeretet kell – mondja Magdika, akinek több évtizedes személyzetis tapasztalata van.

A kiemelt kép csak illusztráció. Forrás: VN-archívum

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában