Karrier

2017.11.20. 11:00

Vonzó szakma az autószerelő, mégsem találunk szakembert

Nincs könnyű helyzetben, akinek nincs állandó autószerelője, és kissé korosodó autója megadja magát. Miért ilyen nehéz autószerelőt találni? Utánajártunk.

Pusztai Krisztina

Hosszú a várólista az autószerelő műhelyekben.

Néhány nappal ezelőtt a szombathelyi forgalom kellős közepén adta meg magát a nem éppen tinédzserkorú autónk. A nagy ijedtség után jött a kérdés, vajon melyik szerelőhöz is vontassuk? A végére már nem számoltuk, hogy hány szerelőnél próbálkoztunk, de közel tizet biztosan felhívtunk, hiába. Aztán egy jó ismerősnek sikerült beprotezsálni minket egyhez, akivel ő már évtizedek óta jó kapcsolatban van. A kocsi most már rendben, így van időm foglalkozni a kérdéssel: miért ilyen nehéz autószerelőt találni?

- Tény, hogy hiányszakmává nyilvánították az autószerelőt. Abban az esetben nyilvánítható egy szakma hiányszakmává, ha a munkaerőpiacon sok ilyen betöltetlen álláshely van – mondja Simonné Sipos Andrea, az SZMSZC Savaria Szakgimnázium és Kollégium igazgatóhelyettese.

A hiányszakmává minősítéssel a beiskolázást segítik elő, ösztöndíj-lehetőséget biztosítanak a tanulóknak.

Stangli Erik szívesen próbálta ki az autószerelést az iskola nyílt napján, Gruber Bence és Farkas Kornél a SZMSZC Savaria Szakgimnázium és Kollégium diákjai segítettek neki. Fotó: Nagy Jácint

- A fiatalok számára vonzó az autószerelői pálya, nálunk minden évben betelnek az osztálylétszámok ezen a szakon. Sokan nagyon eltökélten jönnek, generációkat tanítunk. Van olyan diákunk, akinek a nagypapája, aztán az édesapja is itt tanult, ő pedig majd átveszi a családi vállalkozást – folytatja az igazgatóhelyettes.

A probléma ott kezdődik, hogy a végzett autószerelők jelentős része nem a régióban, vagy Vas megyében helyezkedik el, hanem a diákok egy része a szakmai ismeretek és a szakmai idegen nyelv birtokában külföldön vállal munkát. A járműiparon belül több multinacionális cég is működik, akik versenyképes fizetéssel és egyéb juttatásokkal csábítják el a fiatalokat, tehát ők szintén nem jelennek meg autószerelőként a munkaerőpiacon – emeli ki Simonné Sipos Andrea.

Hosszú a várólista az autószerelő műhelyekben. Fotó: Nagy Jácint

- Ne felejtsük el azt sem, hogy míg húsz évvel ezelőtt családonként egy autó volt, vagy egy sem, nem ritka, hogy manapság kettő, vagy akár több autó jut egy családra, ezt látjuk a forgalmi terheltségből is. Ezért sincs elég autószerelő, mindig szükség van rájuk, de a megújulásra is, hiszen az autóipar, az autószerelés is átalakul. Megjelennek a hibrid és alternatív hajtású autók, éppen ezért szakmai napokat tartunk, amikorra különböző cégek kiválóságait hívjuk meg, és a legfrissebb újításokról hallanak a gyerekek és amit tudunk a képzésbe is beillesztjük- fűzte hozzá Simonné Sipos Andrea.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában