Helyi közélet

2017.11.24. 19:51

Az adventi forgatagban is az alkalom szüli a zsebtolvajt

SZOMBATHELY Értékeink megőrzésének fontosságára hívta fel tegnap délelőtt a Fő téren a lakosság figyelmét a hatóság.

Pungor Csaba

Némethné dr. Zsigó Zita alezredes és Vajda Antal polgárőr a megelőzés fontosságát hangsúlyozta Fotó: Nagy Jácint

Karácsonyi dekorációk fényárjában úszik a belváros, ez pedig azt is jelenti, hogy megkezdődött az ünnepi bevásárlások ideje. Már a Fő téri vásáron, a boltokban és bevásárlóközpontokban is tapasztalható a zsúfoltság, mindenki igyekszik időben beszerezni az ajándékokat és a karácsonyi dekorációs kelléket. – A rohanással járó bevásárlásnál a figyelmetlenségünk és a fáradtság miatt sokkal egyszerűbb dolguk van a tolvajoknak – figyelmeztetett Némethné dr. Zsigó Zita alezredes, a Vas Megyei Rendőr-főkapitányság Bűnmegelőzési Alosztályának vezetője. Ilyenkor hajlamosak az emberek megfeledkezni a legfontosabb dologról: alkalom szüli a tolvajt. Ezért a készpénzt, a pénztárcát, a kulcsokat valamint a mobiltelefont mindig zárjuk el, lehetőleg a belső zsebekbe – hívta fel a figyelmet az alezredes. Amennyiben bankautomatát szeretnénk használni, minden alkalommal bizonyosodjunk meg róla, hogy az adott terminál sértetlen-e, illetve semmilyen körülmények között ne tároljuk a PIN-kódot és a plasztikkártyát egy helyen. Ugyanis ilyenkor sűrűn előfordul, hogy a bankjegyautomata nyílását eltorlaszolják, ezzel okozva kellemetlen pillanatokat.

Némethné dr. Zsigó Zita alezredes és Vajda Antal polgárőr a megelőzés fontosságát hangsúlyozta Fotó: Nagy Jácint

Az ünnepi időszakban a gépjárműforgalom is megnő, és sokan értéktelennek tűnő táskát, kabátot hagynak a leparkolt kocsiban. Ez is figyelemfelkeltő lehet, és ha nem visz el semmit a tolvaj, akkor is komoly anyagi károkat, valamint bosszúságot okozhat. Csakúgy, mint a tömegközlekedés esetében, ahol a zsúfoltság miatt könnyű prédák lehetünk.

– Célszerű olyan táskát és kabátot beszerezni, amelyet biztonsági csattal és cipzárral is elláttak – mondta Némethné dr. Zsigó Zita.

Az internetes vásárlás kényelmes és időtakarékos megoldásnak tűnik, azonban csak olyan weboldalon keresztül költsük megtakarított pénzünket, ahol a bankkártyás fizetés a bank oldalán keresztül történik. Továbbá legyünk gyanakvóak akkor is, ha a termékeket feltűnően alacsony áron kínálják.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában