advent

2017.11.25. 13:00

Az idén kiteljesedik az advent Kőszegen

Fényekkel, forralt borral, birsalmasajttal, fúvós zenével csalogatta a közönséget tegnap este a Táblaház utcai Virágudvar. Ezzel megnyílt a 25. adventi kiállítás és vásár: „ahogyan mi szeretjük”. De ilyenkor kicsit kőszegivé válik mindenki, aki arra jár.

Ölbei Lívia

 

Minden a régi, és minden új: a Táblaház utcához közeledve fúvószene jelzi, hogy jó helyen járunk. Mintha még a közeli posztamensen álló Ottlik-mellszobor is megmozdulna a ködös estében. (Már a kőszegi katonai alreál kisdiákjaként megtanulta, hogy a köd – hiába rejt el jótékonyan – nem jogosít föl semmire, ami nem helyénvaló. Sőt.) A kapu mögött a Virágudvarba vezető út most is mécsesekkel és ugyanolyan szépen világító „farkascseresznye-gyertyákkal” van kirakva (a farkascseresznye a láng, faág a gyertya). Az udvar közepén most is minden jóval megrakott asztal. Beljebb csak araszolni lehetséges a kiállításon: angyalok, csengettyűk, koszorúk, csipkebogyóból szerkesztett gömbök, mézek, szörpök, szalmadíszek között. A házigazda, Bakos György – egyúttal a Natúrparkért Egyesület elnöke – mindenkit megszólít, mindenkire rámosolyog. A legtöbb vendéget személyesen ismeri (de lehet, hogy az összeset).

Ez itt a 25. adventi kiállítás.

Köszöntőt mond Huber László polgármester és Győrffy Gábor, a Natúrpark kulturális menedzsere. A fölvetésre, hogy ki-ki gondoljon most arra: hol volt, mit csinált 25 évvel ezelőtt, létrejön valami adventi elcsendesedés. Győrffy Gábor azzal köszönti a 25 éves – vagyis virágzó fiatalságát élő – Virágudvart, hogy Bakos Györgyék áldásos tevékenysége révén ezen a helyen gyökerezik, itt nőtt föl – és innen indázik szét a most már egész Kőszeget beragyogó karácsony-várás. Mert az idén először – a Natúrpark és az önkormányzat együttműködésében –, „Mindenütt a városban” jelszóval az összes adventi hétvégét megünneplik. A Virágudvar ma koszorúbemutatót kínál, aztán december 2-án és 3-án a Jurisics téren folytatódik a szívek ünneplőbe öltöztetése. A Fő téri fenyőfát december 3-án kezdik el díszíteni: mindenki elhozhatja a maga varázsgömbjét. De nemcsak a gyertyagyújtásos hétvégéken, hanem az adventi hétköznapokon is mindig történik valami: a szabad ég alatt, iskolában, templomban, könyvtárban – vagy a Jurisics-várban. Kőszeg különben is a meglepetések városa. Ahogy mondani szokták, ékszerdoboz. Akkor pedig a fölnyitására a karácsony a legjobb alkalom.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában