Piaci körkép

2017.11.02. 15:03

Csordultig van vitaminokkal a piac

Beállt a dióbél ára, viszik a tököt, mint a cukrot. A banán és a hordós káposzta kilóját egy áron kapjuk.

Tóth Kata

Fotók: Nagy Jácint

A mindenszenteki roham után csütörtökön csendes a Vásárcsarnok: a vásárlók kiköltekezték magukat és már a karácsonyra tartalékolnak, így látják a kereskedők. Ahogy minden évben, november elejével kezdődik a déligyümölcsök szezonja: elfogadható árú a mandarin: mérettől függően 350-500 forint Táncsics Gábor standjánál. Hamarosan érkezik a görög narancs, addig ott a dél-afrikai – 800 forintért kínálják. A banán kolumbiai vagy chilei 4-500 forintért.

Fotók: Nagy Jácint

A mutatós, hibátlan kivi is import: 400-500 forint kilója. A hazai dióbélnek beállt az ára, idén jó termés volt: 2500-2800 forintért vihetünk sütibe, salátákhoz, tészta- és húsételekhez. Abszolút sláger a sütőtök, most 120 forint kilója – szeptembertől januárig szezonja van: desszert, leves, köret is készülhet belőle.

December végéig magyar fürtös paradicsomot árul Táncsics Gábor – 7-800 forint között ingadozik az ára. A paprika is magyar: 450-500 kilója, van vastagabb és vékonyabb húsú. Karfiolból dömping van: 220 kilója. Érdekes, hogy amikor nagyon sok van belőle, alig viszik, pedig ilyenkor lenne érdemes lenne lefagyasztani és később, amikor drága, elővenni.

A gyömbér torokgyulladásra, reszelve köretnek sültek, rántott dolgok mellé vagy csak mézzel, fokhagymával, fekete retekkel összekeverve immunerősítésre és érrendszeri gondokra is tökéletes. Ahogy a hordós káposzta is, most 500 forintért elérhető. Káposztából amúgy rengeteg van: vörös, fejes kel – savanyúságnak, rakott egytálételnek ideális.

Jó hír azoknak, akik elmulasztották a temetői kellékek beszerzését: cserepes krizantémot, sírdíszt, koszorút is kapnak még néhány napig a piacon.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában