lánglovagok

2017.11.02. 08:00

Fokozott figyelmet kapnak a tűzoltók Vas megyében

Gyermekként (szinte) mindenki eljátszott a gondolattal, hogy ha felnő, akkor katona, rendőr vagy tűzoltó lesz.

Pungor Csaba

Fotó: Unger Tamás

A felelősségteljes munkakör mellé ugyanis társadalmi megbecsülés is párosul. Mégis talán a tűzoltók életébe egy laikus kevésbé láthat bele, pedig nélkülözhetetlen a jelenlétük a mindennapokban. Egy balesetnél, viharnál vagy tűzesetnél nemcsak az idővel futnak versenyt, de saját testi épségüket is kockára teszik.

Néhány nappal ezelőtt kerültek célkeresztbe a tűzoltók, miután az egyik érdekképviselet vezetője kijelentette, hogy a szakma képviselői „elöregednek”, miközben túlterheltek, alulfizetettek, míg a fiatalok számára nem elég csábító ez a pálya.

Fotó: Unger Tamás

A hivatásos állomány, ezen belül a beavatkozó tűzoltók létszáma az elmúlt időszakban folyamatosan emelkedett Vas megyében – mondta Balogh Eszter, a Vas Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság helyettes sajtószóvivője, miután az egyik érdekképviselet vezetője szerint elöregszik a tűzoltói szakma, kevés az utánpótlás. A Vas Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatósághoz három katasztrófavédelmi kirendeltség tartozik, három hivatásos tűz-oltó-parancsnokság és egy katasztrófavédelmi őrs látja el a lakosság élet- és vagyonbiztonságával összefüggő katasztrófavédelmi feladatokat.- A beavatkozói létszámhelyek alig 6 százaléka betöltetlen, amely tovább csökken, hiszen jelenleg hét leendő tűzoltó végzi tanulmányait, hogy 2018 februárjában, a végzettség megszerzése után megkapja kinevezését – mondta Balogh Eszter.

Fotó: Unger Tamás

- Célunk, hogy az elmúlt évek során szisztematikusan bevezetett toborzási, kiválasztási és kiképzési munkával a jövő év végéig minden üres tűzoltói létszámhelyet feltöltsünk. Ilyen feltöltöttség még soha nem volt a végrehajtói feladatokra rendszeresített beosztások esetében – részletezte. A hivatásos állomány átlagéletkora Vas megyében 2012-ben 35,5 év volt, jelenleg 39,5 év. - Az átlagéletkor növekedése nem egyenlő az állomány elöregedésével, hiszen az életkorral fokozatosan bővül a tűzoltók szakmai tudása és felkészültsége – hangsúlyozta Balogh Eszter. Arról is beszélt, hogy alacsony a fluktuáció: a szervezetet elhagyók száma az elmúlt években folyamatosan csökkent. 2010-ben Vas megyében 15 hivatásos állományú szerelt le a tűzoltóságoktól, tavaly heten tették le az egyenruhát. Az sem lehet mellékes, hogy hazánkban a tűzoltói szakma társadalmi megbecsültsége a legerősebb.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában