KÖRKÉP

2017.11.15. 15:28

Harci gázok helyett

Idén is elindult a Fűts okosan! kampány.

Bakos Ágnes

A Földművelésügyi Minisztérium indította idén is a Fűts okosan! kampányt. Az a cél, hogy felhívják a figyelmet: károsak lehetnek egyes szilárd tüzelőanyagok.

Ma már nem a közlekedés és nem is az ipar a fő légszennyező forrás: hanem a helytelen lakossági tüzelés. Az ország kisméretű szállópor kibocsátásának több mint kétharmada a háztartásokhoz köthető – emlékeztet a Földművelésügyi Minisztérium. A fűtési szezon kezdetével egyértelműen kimutatható a levegőminőség romlása, különösen azokon a területeken, ahol a lakosság gyakran fát vagy szenet, esetenként hulladékot használ fűtésre.

A világon évente több mint 3 millió ember, Európában megközelítőleg 600 ezer, Magyarországon 6-8 ezer ember érintett a légszennyezés következtében kialakult betegségekben és az ezekből következő korai elhalálozásban. A Földművelésügyi Minisztérium megbízásából a Herman Ottó Intézet környezetvédelmi ismeretterjesztő előadássorozatot tart: Szombathelyen is hallhattak az érdeklődők a helyes tüzelési technikákról. Például arról, hogy a festékes, bontott bútor, fa miért nem alkalmas a fűtésre: gyakorlatilag méreg kerül a levegőbe. Ahogy a PVC égetésénél is: az a vegyület, a foszgén kerül a levegőbe, amit az első világháborúban még harci gázként használtak.

A kiemelt kép csak illusztráció. Forrás: VN-archívum

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában