A hangos kisebbség

2017.11.10. 06:52

A kisebbség hangos Barcelonában- Büki Péter a katalán tüntetések ellenére sem aggódik

Az elszakadáspárti katalán kormány a belga rendőrség vendégszeretet élvezi, Katalónia fővárosában sztrájkolnak, tüntetnek az emberek. A szombathelyi származású Büki Péter nem aggódik.

Pum András

A leváltott katalán kormány támogatói tiltakoznak a függetlenségpárti kormánytagok bebörtönzése ellen Fotó: MTI/EPA/Quique Garcia

 

A leváltott katalán kormány támogatói tiltakoznak a függetlenségpárti kormánytagok bebörtönzése ellen Fotó: MTI/EPA/Quique Garcia

A barcelonai Futballárium étterem szombathelyi származású tulajdonosa, Büki Péter a Haladás-stadion megnyitóján szülővárosában járt. Mint mesélte, a tüntetések ellenére élhető város maradt Barcelona és szerinte a jövőben is Spanyolország része marad Katalónia.

Büki Péter hosszú évek óta üzemelteti barcelonai éttermét
Fotó: Büki Erika

- Feszült politikai helyzet ide, tüntetések oda, mi ebből odakint csak keveset érzékelünk – mondta a 2013 óta családjával Barcelonában élő Büki Péter. – Az emberek ugyanúgy dolgoznak, bevásárolnak, élik az életüket. Néha viszont, ahogy mondani szokták, helyzet van. Egyik nap az utcán sétálva arra lettem figyelmes, hogy egy 150 fős csoport átmegy a zebrán, majd hirtelen lecövekel. Mint kiderült, elszakadáspárti tüntetők voltak, táblákat rántottak elő és nem mozdultak egy tapodtat sem. Mintegy nyolc-tíz percig tüntettek, majd ahogy jöttek, el is mentek. Habár nyolcsávos úton bénították meg a komplett forgalmat – autók mellett buszok is ottragadtak – egy motoros kivételével mindenki nyugodtan várt. Ez a nyugodtság – avagy birkatürelem – amúgy is jellemző a katalán emberekre. Ami a politikát illeti, tudni kell, hogy szeptember 11-én, a Katalán Függetlenség napján hosszú évek óta szavaznak az emberek arról, maradjanak Spanyolországban vagy elszakadjanak. Ez csupán egy reprezentatív voksolás, amely a madridi kormány jóváhagyásával történik. Egészen az idei évig semmi következménye nem volt. Ezúttal viszont a katalán elnök véresen komolyan vette a voksolást – ebből alakultak ki a későbbi események. Ezt lovagolta meg egy radikális elszakadáspárti csoport, amely nemcsak a spanyolokat, hanem a külföldieket, a turistákat sem kedveli. Számunkra, kint élő magyaroknak tehát nem lenne jó, ha elszakadna Katalónia. Azt tapasztalom, egy hangos kisebbség szeretné, ha Katalónia önálló állammá válna, a csendes többség elégedett a világ folyásával. Én is úgy vélem, minden marad majd a régiben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában