KŐSZEG

2017.11.07. 07:00

Kőszeg – Díszpolgárt avatott a királyi város

Ünnepi testületi üléssel emlékeztek meg arról, hogy Kőszeg királyi város lett. Díszpolgári címet adományoztak Gráf Zsuzsannának.

Budai Dávid

Huber László és Ágh Péter, valamint a város frissen avatott díszpolgára, Gráf Zsuzsanna leleplezik azt a Kodály Zoltán-táblát, amely a nyolcvan évvel ezelőtti kórustalálkozónak állít emléket Fotó: Nagy Jácint

 

Huber László és Ágh Péter, valamint a város frissen avatott díszpolgára, Gráf Zsuzsanna leleplezik azt a Kodály Zoltán-táblát, amely a nyolcvan évvel ezelőtti kórustalálkozónak állít emléket Fotó: Nagy Jácint

III. Ferdinánd jóvoltából 1648. november 6-án szabad királyi város lett Kőszeg. Ettől a naptól kezdve a város követeket küldhetett a rendi országgyűlésbe, és a legmagasabb szintű önkormányzatiságot is megkaphatta – hangsúlyozta Huber László polgármester. A 369 évvel ezelőtti kiváltság megszerzéséről 1998 óta ünnepséggel emlékeznek meg. Hétfőn, a Királyi városnapon, miután megkoszorúzták a város díszpolgárainak sírjait, és néma főhajtással adóztak emléküknek, a képviselők a Jurisics-vár lovagtermébe mentek, ahol népes hallgatóság előtt tartották meg ünnepi képviselő-testületi ülésüket. A Jó tanuló – jó sportoló díjak átadását követően a városi díjakat is átadták. Díszpolgári címet adományoztak Gráf Zsuzsanna Liszt Ferenc-díjas ének-zene és zongoratanárnak, karvezetőnek. Az ünnepség ezt követően a várudvaron folytatódott, ahol leleplezték azt a Kodály Zoltán-táblát, amely a nyolcvan évvel ezelőtti kórustalálkozónak állít emléket. Ágh Péter országgyűlési képviselő beszédében emlékeztetett: Kőszeg címerében a pajzsot két angyal tartja. Ők akár azokat is szimbolizálhatják, akik Kőszeg sorsát a szívükön viselték, tettek a városért és hírnevéért. – Ilyen volt egykor Kodály Zoltán, de ilyenek azok is, akik a mai napon kitüntetésben részesültek. Legyenek mindig ilyen személyek, akik munkájukkal hozzájárulnak Kőszeg megmaradásához es elismertségéhez – zárta beszédét a képviselő.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában