Szent Márton-projekthét.

2017.11.08. 21:27

Lampionfényben ragyogott Olad

Először tartottak lampionos felvonulást az oladi városrészen, elkezdődött a Szent Márton-projekthét.

Pusztai Krisztina

Lampionok fényében úszott az Oladi lakótelep szerda este. Több százan tettek sétát a városrész általános iskolájától indulva a környező utcákon. Szent Márton emléke előtt tisztelegtek. Az időjárás is kegyes volt a résztvevőkhöz, megkímélte őket az esőtől. Az eseményt a Szent Márton-projekthét programjaként szervezték.

Első alkalommal tart ilyen projekthetet az Oladi Általános Iskola, ám az intézmény már nagyon régóta szívügyének tekinti a szent tiszteletének megőrzését, tudtuk meg Takács Imréné igazgatónőtől.

 

- Mi már tizenhárom évvel ezelőtt indítottunk egy Szent Márton-vetélkedőt, amelyet minden évben megtartunk. Úgy gondoljuk, hogy a gyerekek mindennapjaiba be kell csempészni azt a Szent Márton-i örökséget, amely az életüket jó irányban befolyásolja. Arra szeretnénk a programhét eseményeivel ösztönözni a tanítványainkat, hogy tanulják meg a másokon való segítést. Váljék napi gyakorlatukká az egymásra való figyelés, alakítsanak ki tartalmas baráti kapcsolatokat, óvják környezetüket.

A tegnap esti felvonuláson sokan részt vettek a nyolc évfolyam diákjai közül, szülőkkel, tanárokkal. A kezdeményezéshez a lakótelepen élők is csatlakoztak.

A lampionokat a gyerekek technikaórán készítették, díszítették, újrahasznosítható üveg volt az alap-anyag, hiszen a suli ökoiskola.

Az esti program előtt csocsóbajnokságot tartottak a felső tagozatosoknak, 24 kétfős csapat versengett, a gyerekek egyöntetűen kérték, hogy legyen ismétlése a bajnokságnak. Az együtt töltött délutánon libazsíros kenyér és meleg tea volt a menü, merthogy üres hassal nem lehetett nekivágni a nagy sétának. A menet elején Szabó Bence Paszkál klarinéton Szent Márton-dalokat játszott.

A lampionos felvonulás előtt az iskola felső tagozatos diákjainak csocsóbajnokságot rendeztek. Huszonnégy kétfős csapat játszott. A gyerekek már most várják az ismétlést Fotó: Szendi Péter

A rendezvénysorozat egyébként kedden indult: Szent Márton, a világosság harcosa elnevezésű interaktív foglalkozáson vettek részt a gyerekek, de hallanak előadást a következő napokban az önkéntes munka fontosságáról, és meglátogatják a Fekete István Állatvédő Egyesület telephelyét, ahová a hetedik osztályosok együtt viszik el az állatok világnapja alkalmából összegyűjtött adományaikat. A projekthét hétfőn zárul: a Szent Márton, a segítő című rajzpályázat munkáiból nyílik kiállítás. Az iskola nemcsak a szentre emlékezik, de az elmúlt harminc évére is, ezért a jubileumi év zárásaként emlékfát ültetnek az iskola udvarán ezen a napon.

Takács Imréné elmondta: a diákok nagyon szeretik az egykori tours-i püspökhöz kötődő programokat. Már most biztos, hogy hagyományt teremtettek a lampionos felvonulással és a projekthéttel egyaránt.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában