Szent Márton

2017.11.10. 20:51

Lampionos felvonulással indult Savaria szülöttének hétvégéje

Fényárban úszott Pémtek este a város főtere. A Szent Márton tiszteletére rendezett lampionos felvonuláson több százan vettek részt.

Pungor Csaba

 

Már tegnap délutáni sejteni lehetett, hogy az idei Szent Márton-ünnepség rengeteg érdeklődőt vonz majd.

A Székesegyházban zsolozsmára várták az érdeklődőket. Dr. Székely János szombathelyi megyés püspök Szent Márton élettörténetének legfontosabb állomásait emelte ki. Szeressük egymást feltétel nélkül és cselekedjünk annyi jót, amennyit csak tudunk – erre hívta fel a figyelmet. Szombathely leghíresebb szülöttének megkeresztelkedését és az elesettek megsegítését sorsfordítónak nevezte, amelyből mi is erőt meríthetünk.

A megyés püspök megemlítette és párhuzamba állította az egyházmegye védőszentjét és Kalkuttai Szent Teréz életútját. Dr. Székely János közös imádkozásra szólította fel a híveket, majd az ünnepi dicséretet követően a Székesegyház előtti téren gyülekeztek a lampionos felvonulásra érkezők.

Szinte mozdulni sem lehetett a környéken: kisgyermekes családok és idősek is csatlakozni szerettek volna a menethez. A legkisebbek saját készítésű lámpásokkal érkeztek és büszkén mutatták mindenkinek munkájuk gyümölcsét. A bátrabbak gyertyát kaptak a szüleiktől, de akadt olyan gyermek is, aki ragaszkodott az elektromos mécseshez.

Az előkészületeket követően elindult a lampionos körmenet: idén is a Székesegyház előtti térről meneteltek, és a Fő tér érintésével a Szent Márton-templomig haladtak a résztvevők.

A sort a Savaria Legio vezette. A menetben ott voltak a papnövendékek, a cserkészek és a fúvószenekar tagjai is. Dr. Puskás Tivadar a megyés püspökkel csatlakozott a felvonulókhoz. A Szent Márton ünnepének előestéjén tartott körmenethez még útközben is csatlakoztak, így megbecsülni sem lehetett a résztvevők pontos számát.

A felvonulás után a Szent Márton-szobornál megemlékezést tartottak: mécseseket és a tisztelet koszorúit helyezték el.

Nemcsak Szombathelyen, hanem Kőszegen is tartottak tegnap felvonulást Szent Márton emlékére, amelyen szintén sokan vettek részt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában