Nemzeti Pedagógus Kar

2017.11.14. 14:00

Magáénak érzi Sárvár az intézményeit

Kivételesen jó helyzetben vannak a város oktatási intézményei, mert jó az együttműködés a tankerülettel, és az önkormányzat is magáénak érzi a fiatalok nevelését. Ez derült ki a Nemzeti Pedagógus Kar elnökségének kétnapos sárvári látogatása során.

Pajor András

A Sárvári Tankerületi Központ meghívására érkezett a pedagógus-köztestület vezetősége a vasi településre, hogy megismerkedjen az itt folyó munkával. Az elnökség kihelyezett ülése után intézményvezetői értekezletet tartottak a tankerület területén működő iskolák, óvodák vezetőinek részvételével. A Horváth Péter elnök vezette küldöttség találkozott Kondora István polgármesterrel, majd ellátogattak a Vármelléki Óvodába és a Nádasdy Iskolába is.

A sárvári művészeti iskola nagytermében tartott oktatási fórum egyik legfontosabb témája az új alaptanterv keretrendszere volt. Ez határozza majd meg, milyen tananyagtartalmat és módszert kell használni ahhoz, hogy a gyerekek minél eredményesebben tanulhassanak. Az alsóbb osztályokban az alapkészségeket, az írás-olvasást és a számolást kell biztossá tenni a diákokban. A komolyabb változásokat hozó javaslatok az év végére készülhetnek el. A másik fő téma a pedagógus életpálya volt, mert nemcsak anyagi, hanem erkölcsi kérdés is, hogy kik fogják oktatni a jövő nemzedékeit. – Próbálunk olyan véleményt mondani az ágazat irányítóinak, hogy a körülmények, amelyek között nap mint nap dolgozniuk kell a pedagógusoknak, folyamatosan javuljanak – mondta az állami és önkormányzati fenntartású köznevelési intézményekben pedagógus munkakörben közalkalmazottként foglalkoztatottakat tömörítő köztestület elnöke, Horváth Péter, a győri Révai gimnázium igazgatója.

– Irigylésre méltó helyzetben vannak a sárvári oktatási intézmények, mert példaértékű az, ahogy a város az intézményeket kezeli. Mindezt úgy, hogy a városnak már nincs intézményműködtetési feladata. Nagyon jó volna, ha sokkal több település érezné magáénak továbbra is az intézményeit, hisz az ott élők veszik igénybe a szolgáltatásaikat. A városban több intézményvezetővel beszéltem, akik mind azt emelték ki, hogy kitűnő az együttműködés a város vezetőivel és a tankerülettel is – szólt tapasztalatairól Horváth Péter, a Nemzeti Pedagógus Kar elnöke.

A sárvári tankerület által szervezett találkozókra meghívást kaptak az egyházi iskolák, az óvodák és a középfokú oktatási intézmények is. – Amikor meginvitáltam a pedagógus kar irányítóit, akkor azt mondtam, hogy ezek a találkozások alkalmasak arra, hogy első kézből első kézbe adhatnak információt – mondta a látogatást tető alá hozó Rozmán László, a Sárvári Tankerületi Központ igazgatója.

A sárvári vizit tapasztalatairól az érintettek úgy számoltak be, hogy érdemes a pedagógus karral folyamatos párbeszédet folytatni, mert hiteles szakmai képviseletet tudnak adni minden oktatási közösség számára.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában