Kórházalapító emléke

2017.11.07. 21:29

Megkoszorúzták az egykori katonaorvos szobrát kedden

Dr. Pető Ernőre, a szombathelyi kórház alapítójára emlékeztek tegnap délután. Az ünnepségen átadták az első igazgató emlékére alapított elismerést.

Pungor Csaba

Koszorúzással egybekötött megemlékezést tartottak tegnap délután a Markusovszky kórházban. Az ünnepség az annuciáta szerzetes ápolónővérek emléktáblájánál kezdődött, ahol prof. dr. Horváth Boldizsár tudományos és oktatási igazgató az egészségügyben dolgozók szerepvállalásának fontosságát hangsúlyozta. Az ünnepen dr. Hadarits Ferenc osztályvezető főorvos emlékezett Pető Ernő munkásságára. Kiemelte: bár nem Szombathelyen született, szinte egész életében a városért dolgozott Pető Ernő. Fiatal katonaorvosként került a vasi megyeszékhelyre, először a sebészeti osztály, aztán az egész intézmény vezetője lett. Egészen a II. világháború közepéig dolgozott a kórház élén, akkor viszont koholt vádakkal lemondatták – később visszakapta állását. A halálát megelőző években Sárváron tevékenykedett. A koszorúzást követően átadták a Pető Ernőről elnevezett emlékplaketteket. Idén dr. Szabó László nyugalmazott főorvos, valamint posztumusz dr. Gelencsér József, a kórház egykori főigazgatója kapta a nívós díjat.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában