Összehasonlítás

2017.11.17. 18:06

A szlovák rendszer másképp működik

A szlovák önkormányzati rendszerről volt szó a Polgármesterek Vas Megyéért Egyesület múlt heti répcelaki ülésén.

Vas Népe

Szitási Ferenc, Lég polgármestere az előadáson. Fotó: Varga Ákos

A szlovák önkormányzati rendszer bemutatása volt az egyik napirendi pont – tudtuk meg dr. Németh Kálmántól, a Polgármesterek Vas Megyéért Egyesület elnökétől. Mint ismert, a magyar önkormányzati rendszer az elmúlt években jelentősen átalakult, így a tagok fontosnak és aktuálisnak tartották a két országot ilyen módon összehasonlítani.

Szitási Ferenc, Lég polgármestere az előadáson. Fotó: Varga Ákos

Az előadók Répcelak testvértelepülésének vezetői voltak: a csallóközi Lég polgármestere, Szitási Ferenc és alpolgármestere, Nagy László. Beszámoltak egyebek között arról, hogy a szlovák önkormányzati választásokat négyévenként tartják. A képviselők száma ott is a lakosság számától függ. Lég település lakossága 2500 fő, esetükben hét-kilenc fő között lehet a választható képviselők száma. A képviselő-testület dönti el, hogy hét, nyolc, vagy kilenc képviselőt választ-e a lakosság. Náluk kilenc főből áll a testület. Az alpolgármestert a polgármester nevezi ki, és nem kell hozzá testületi határozat. A polgármester fizetésénél van egy alsó határ, annál viszont a testület lényegesen többet adhat, akár 70-80 százalékkal is, és általában ez a gyakorlat. Lé-gen nincs bölcsőde, mivel nincs rá igény, viszont van óvoda, amelyet a település tart fenn, ugyancsak a településhez tartozik az iskola is. Kettő működik: egy magyar és egy szlovák nyelvű. Az utóbbiba többen járnak, annak ellenére, hogy a lakosság nyolcvan százaléka magyar – hangzott el az előadásokon.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában