szombathely

2017.11.02. 07:40

Térítésmentesen biztosítják a bárányhimlő elleni védőoltást

A közgyűlés megszavazta: a jövő évi költségvetésből 14 millió forint jut a bárányhimlő elleni védőoltásokra.

PK

Dr. Kecskés László, az Egészségügyi Szakmai Bizottság elnöke szív-ügyének tekinti a bárányhimlő elleni ingyenes védőoltási program bevezetését Fotó: Unger Tamás

Az Egészségügyi Szakmai Bizottság javasolta a bárányhimlő elleni ingyenes védőoltási program bevezetését, a közgyűlés pedig október végén elfogadta azt. Dr. Kecskés László, az egészségügyi bizottság elnöke úgy fogalmazott, ezzel a segítés városában ismét léptünk egyet előre. Az önkormányzat természetbeni juttatásként, térítésmentesen biztosítja a vírus elleni védőoltás mindkét vakcináját, a jövő évi költségvetésből 14 millió forintot szánnak erre.

A rendelet 2018. július 1-jén lép hatályba, így a 2016. július 1-je és 2017. július 1-je között született, szombathelyi állandó lakóhellyel rendelkező gyermekek kaphatják meg első körben az oltást.A jelenlegi nyilvántartás alapján 662 gyermeket oltanak be jövőre. A védőoltást javasolniuk kell a háziorvosoknak, a szülőknek pedig ki kell tölteniük egy nyomtatványt. A bárányhimlő heveny, ragályos, hólyagos kiütésekkel járó, cseppfertőzéssel terjedő vírusos megbetegedés – az egyik leggyakoribb fertőző betegség, annak ellenére, hogy védőoltással megelőzhető. A bárányhimlő-járványok a közösségbe járó óvodáskorú gyermekeket érintik a leginkább.

A bárányhimlő kétadagos védőoltással megelőzhető, azt célszerű még a gyermek közösségbe kerülése előtt beadatni. A betegség lefolyása sokféle lehet: van, aki „lábon kihordja”, de sok esetben egyáltalán nem ilyen szerencsés a helyzet. Minden tizedik eset kimondottan súlyosnak számít, akár idegrendszeri károsodást is okozhat. A fertőzést nehéz elkerülni, mert a vírus rendkívül ragályos: Magyarországon évente 30-40 ezer bárányhimlős esetet regisztrálnak (a 2016-os évben 38 ezret), de a valós megbetegedések száma ennél jóval több, körülbelül a duplája lehet.

Dr. Kecskés László, az Egészségügyi Szakmai Bizottság elnöke szív-ügyének tekinti a bárányhimlő elleni ingyenes védőoltási program bevezetését Fotó: Unger Tamás

Világszerte évente 4,2 millió szövődményes fertőzést és 4200 halálesetet okoz a bárányhimlő. A beteg akár még tünetmentesen, a kiütések megjelenése előtt egy-két nappal fertőz. Körülbelül a kéthetes lappangási idő után jelenik meg a láz, aztán az egész testet elborító, napok alatt hólyagossá váló, majd pörkösödő, általában egy hétig tartó kiütés. A vírus a betegség gyógyulása után a szervezetben marad, és később övsömört okozhat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában