Vándor, ki elhaladsz mellettem...

2017.11.14. 14:53

A Vendvidék erdőinek jövőjét tervezik

Az Őrségi Nemzeti Park nyugati felének 18 ezer hektáros területének erdőtervezése kezdődött meg.

Fotó: Béres Csaba. A fotók a Farkas erdőben készültek Szemenye mellett.

„Milyenek legyenek a vendvidéki erdők?” címmel olvashatjuk az Őrségi Nemzeti Park honlapján, hogy ez a terv 10 éves időtávban meghatározza, hogy mit lehet, és mit nem lehet bennük tenni. Nem más forog tehát kockán, mint ennek a hatalmas erdőterületnek a jövője – írja Dr. Szentirmai István.

A tervezés azonban nem egyszerű, és nem is rövid munka, valószínűleg csak jövő év végén készül el. A szakemberei felmérik az erdők jelenlegi állapotát és elemzik a az elmúlt 10 évet, majd javaslatot tesznek az erdők állapotának javítására. Több fafaj, például a hegyi juhar vagy a kislevelű hárs száma csökkent, ezért az erdészeti beavatkozások során nem vágják ki ezeket a fákat, ehelyett az őket árnyékoló más fafajok eltávolításával adnak neki teret. Az erdők olyan értékeket is rejtenek, mint például az elmúlt századok kisparaszti gazdálkodásának eredményeként létrejött mészkerülő erdeifenyvesek, a védett körtikéknek hat, a korpafüveknek négy faja, a fekete áfonya is, a sápadt szemeslepke, mely faj fokozottan védett. Az igazgatóság szakemberei feltérképezik ezeket a természeti értékeket és megadják, hogy milyen feltételek mellett képesek fennmaradni, azért, hogy a tervezők megfelelő előírásokat tehessenek a gazdálkodók irányába.

És fontos felhívással zárul a szöveg, miszerint nem csak az erdészek és a természetvédők tehetnek a vendvidéki erdőkért, hanem az erdőtulajdonosok is, ha megőrzik erdőjüket az unokáinak, az öreg fákat pedig hagyja élni. Ha Ön természetszerető ember, akkor emeljen szót az erdők letarolása ellen és támogassa a folyamatos erdőborítást! Ha erdőben jár, hagyja háborítatlanul az élővilágot és vigye magával a hulladékot!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában