2017

2017.12.22. 11:30

Ez történt májusban!

Hármasikrek, virágút és püspöki palota. Többek között ezekről is volt szó májusban.

A szakmája sztárja

Három bronzérmet is hoztak Vas megyei diákok.

BUDAPEST Nyolc Vas megyei diák képviselte iskoláját az idei országos szakmai versenyeken. Sümegi Brigitta nem talált legyőzőre: ő lett az ország legjobb női szabója.

Sümegi Brigitta az első helyért járó éremmel és két vizsgaruhájával a szombathelyi jelmezkölcsönzőjében. Fotó: Szendi Péter

A márciusban Szombathelyen rendezett területi forduló után az egész országból nem talált legyőzőre az egyébként földrajz-kémia szakot végzett egyetemista, Sümegi Brigitta. – Izgalmas és nehéz is volt – mesélte a női szabók országos megmérettetéséről. – Fix időre kellett dolgozni, az volt a nehéz. Az iskolában annyi időnk volt rá, amennyit akartunk, csak szép és jó legyen – vázolta a háromnapos verseny nehézségeit. Az sem könnyítette meg a diákok dolgát, hogy aznap dőlt el, mit kell éppen varrniuk, így nem tudtak „rákészülni” a feladatokra. Az első napon egy esküvői asztalra való terítőt készítettek, hozzá két szalvétát. Ők maguk szabták ki és persze varrták készre a darabokat. Itt elsősorban a technikán volt a hangsúly, a második napon pedig már a kreativitás számított – számolt be Brigitta. Hosszú női estélyi ruhákat készítettek a döntősök, az anyagot is maguk választották a munkájukhoz. Brigitta fekete kisruhát szabott és varrt, aranyszínű rátéttel, vállrésszel.

Újabb éke a városnak

SZOMBATHELY Megtöltötték a vendégek a Mindszenty teret – együtt ünnepelték Szombathely újabb ékességét – írtuk május 16-án.

A püspöki palota lebombázott épületszárnya újra felépült – mostantól nyitva áll a nagyközönség előtt. Császár István egyházmegyei kormányzó beszédében kiemelte: kettős ünnep ez az esemény, hiszen nemcsak a látogatóközpontot, hanem Brenner János vértanú pap emlékművét is felavatták. Köszönetét fejezte ki a magyar kormánynak, hogy támogató kezet nyújtott a rekonstrukcióban. Veres András győri püspök áldotta meg az épületet. Ünnepi köszöntőjében elmondta: öröm látni, hogy szépül a székesegyház környéke. Soltész Miklós egyházi, nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelős államtitkár kiemelte: ez a felújítás ékes példája az egyház, az önkormányzat és a kormány összefogásának. VDK

Hármas ikrek születtek!

SZOMBATHELY Hármas ikrek születtek május elején a Markusovszky kórházban. Ákost, Adélt és Emilit az újszülöttosztályon látogattuk meg.

Jellemzően kétféle érzelmet vált ki a kismamákból, amikor megtudják, hogy ikreket várnak: örülnek, vagy eluralkodik rajtuk a félelem – magától a várandósságtól, a komplikációktól, a szüléstől és a rájuk váró feladatoktól.

Emili, Ákos és Adél az édesanyjukkal, Káldi-Lukács Krisztinával a kórházban. Fotó: Unger Tamás

A 33 éves Káldi-Lukács Krisztinának született már egy lánya és van egy ikertestvére. A nyolcadik héten derült ki a várandóssága, a tizenegy hetes vizsgálaton pedig már két babát látott az orvosa az ultrahangképen. Egy héttel később az asszony már meg sem lepődött a harmadik baba hallatán.

Május 8-án bővült hattagúra a család: akkor érkeztek meg a csöppségek, akiket a kórházban látogattunk meg. VN

Újra kinyílt a virágút

SZOMBATHELY Idén tavasszal is ellepték a virágok a herényi utcákat. Május első napján mi is belevetettük magunkat a forgatagba. A jó idő ezreket csábított ki a virágok fesztiváljára.

Idén is rengetegen látogattak ki a Herényi Virágútra. Fotó: Unger Tamás

Elsőre talán hihetetlennek tűnik, de bizony a most ballagó nyolcadikosok még meg sem születtek akkor, amikor a Herényi Virágút először megnyitotta a kapuit. Tizenöt évvel ezelőtt pakolták ki először a virágárusok portékáikat a kertvárosi övezet néhány utcájába, hogy aztán pár év alatt valóságos fesztivállá nője ki magát a rendezvény, ahol rendre több tízezer látogató fordul meg a két nap alatt. Miután minden fesztivál ősellensége a rossz időjárás, idén igazán nem lehetett ok a panaszra. BD

Díjnyertes fazekasmunkák

Albert Attila és Csuti Tibor. Fotó: Szendi Péter

KÖRMEND Csuti Tibornak mutatta munkáit az elsődíjas magyarszombatfai fazekas, Albert Attila. A XX. Országos Fazekas Pályázaton volt sikeres az őrségi mester, a kiírásra érkezett munkákból a Batthyány-kastély felújított, egykori lovardájában nyílt nagyszabású kiállítás. Az ünnepélyes megnyitón és díjátadón szó volt a fazekasság múltjáról, jelenéről és jövőjéről, a mesterek lehetőségeiről is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában