Ünnepi műsor

2017.12.17. 09:34

Tánccal, verssel közeledik karácsony felé a Hajnalcsillag

KŐSZEG Betlehemes játék, pásztortánc, versek – Karácsony felé címmel adott ünnepi műsort a Hajnalcsillag Néptáncegyüttes.

Tóth Kata

Több mint negyedszázados hagyomány, hogy a Hajnalcsillag Néptáncegyüttes karácsony előtt műsorral áll színpadra. Nagyon sokan kíváncsiak voltak az 1989 óta a Jurisics-vár Művelődési Központ és Várszínház művészeti együttesére, minden szék foglalt volt a lovagteremben szombaton este a 7 órai kezdésre. Batyusbál jellegű karácsonyaik voltak régen, szűk körben, betlehemezéssel teltek, aztán „felmerészkedtek” a lovagterembe és évek óta telt házas adventi műsorral kedveskednek a közönségüknek, tudtuk meg Dvorák Lászlótól, a Hajnalcsillag Néptáncegyüttes Alapítvány elnökétől. Valamilyen téma vagy tájegység alapján állították össze eddig a műsort – moldvai, bukovinai betlehemest is bemutattak már –, idén válogatással készültek: pásztortánccal, betlehemes játékkal, karácsonyi énekkel. Négy korosztály – óvodások, kisiskolások, felső tagozatosok és középiskolások, egyetemisták – léptek fel versekkel és táncokkal, illeszkedve az ünnephez. – A saját hagyományainkat éljük és mutatjuk meg, le kell hozni a táncokat és az énekeket a színpadról – mondta megnyitóbeszédében Dvorák László, aki reméli, hogy a gyerekek, amikor hazamennek, otthon is eléneklik a karácsonyi énekeket.

Az építkezés éve volt az idei a Hajnalcsillagnak: változások történtek az együttes életében, kinevelődött egy korosztály, sokan abbahagyták a táncot továbbtanulás, munkavállalás miatt. A meglévő derékhadhoz toboroztak új tagokat. Idén már felnőttekkel is dolgoznak a művészeti vezetők: a szülők, nagyszülők megirigyelték a gyerekektől a tánctudást. Néhányan közülük is vállalták szombaton a fellépést.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában