Karácsony napja van

2017.12.25. 11:59

Jézus születését ünneplik a keresztények – A nem hívőknek a szeretet ünnepe a karácsony

Jézus Krisztus születésére emlékezik karácsonykor a keresztény világ. Mindegyik keresztény felekezet templomaiban tartanak ünnepi istentiszteleteket, szentmiséket – Szombathelyen is.

Bakos Ágnes

A szombathelyi evangélikus templom a karácsonyi napsütésben​.

Karácsony arra tanít, hogy ez a világ szeretetből lett, az Atya, Fiú, Szentlélek szeretetéből. És mi emberek arra születtünk, hogy megtanuljunk szeretni – egyebek között erről beszélt dr. Székely János szombathelyi megyés püspök a karácsonyi éjféli szentmisén a szombathelyi Székesegyházban. „A betlehemi gyermek arra tanít, hogy az igazi kincs nem az emberek zsebében hanem szívében van. Az igazi boldogság, amikor valaki megtanul adni, szeretni. Az igazi erő nem az erőszak, hanem a szeretet hatalma” – mondta a megyés püspök.

A szombathelyi református templom a karácsonyi napsütésben​.

Piros és fehér szívekkel, és égősorral díszítették fel a szombathelyi evangélikus templom hatalmas karácsonyfáját. A karácsony délelőtti istentiszteleten Steindl-Papp Judit lelkész vezette a bűnbánást, Gregersen-Labossa György lelkész Lukács evangéliumát idézte, a karácsony szent evangéliumát. Lukács pásztorokról tesz említést, akiknek először egy angyal, majd a „mennyei seregek sokasága” jelent meg és hírül adták Jézus születését. Az angyal csak egy jelet említett a Betlehem környéken tanyázó pásztoroknak, ami szerint egy bepólyázott újszülöttet találnak majd jászolban fekve. Az evangélikus templomban minden sor foglalt volt a karácsony délelőtti istentiszteleten, a később érkezők nehezen találtak helyet a padsorok végén.

A szombathelyi evangélikus templom a karácsonyi napsütésben​.

Igehirdetésében Máté evangéliumának első fejezetéből olvasott fel Jakab Bálint Mihály református lelkipásztor a szombathelyi gyülekezetnek karácsony délelőttjén. Jézus Krisztus származásáról szól a fejezet. Hogy mit üzen ez a nemzetségtáblázat? – tette fel a kérdést a lelkipásztor. – Hányadik nemzedék a sajátunk tudásunk szerint? Aki ismeri, látja és tudja, hogy családjában hol és hogyan volt jelen az Isten – mondta válaszában. – Ha a múltat nem ismerjük, nem tudjuk becsülni a pillanatot, a jelenünket – tette hozzá a magyarázatban a református lelkipásztor.

Karácsony első napjának estéjén és karácsony második napján is tartanak szentmiséket, istentiszteleteket a templomokban; a nem keresztények pedig a szeretet ünnepét ülik karácsonykor.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában