Madártan

2017.12.20. 10:36

Kevesebb fecske, több rigó és új fészkelő madárfajok Vas megyében

A Vas megye természeti értékei iránt érdeklődők ismét sok új ismeretet olvashatnak a megye állatvilágáról a Cinege, vasi madártani tájékoztató 22. kötetében. Az Őrségi Nemzeti Park Igazgatósága, a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület, valamint a Savaria Egyetemi Központ Biológia Intézetének kutatási eredményeiből ad ízelítőt a kiadvány legújabb száma.A Vas megye természeti értékei iránt érdeklődők ismét sok új ismeretet olvashatnak a megye állatvilágáról a Cinege, vasi madártani tájékoztató 22. kötetében. Az Őrségi Nemzeti Park Igazgatósága, a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület, valamint a Savaria Egyetemi Központ Biológia Intézetének kutatási eredményeiből ad ízelítőt a kiadvány legújabb száma.

Tersztyánszky Krisztina

Mandarinréce a szombathelyi Csónakázó-tón (Fotó: Kovács László)

A Tömördi Madárvárta húsz éves madárgyűrűző programjának eredményei is bizonyítják, hogy elsősorban azok a madárfajok egyedszáma csökkent nagymértékben az utóbbi tíz évben, melyek mezőgazdasági területeken fészkelnek és a telet Afrikában, a Szaharától délre töltik. Ezek között olyan madárfajaink is vannak, amelyek néhány évtizeddel ezelőtt gyakori fészkelők voltak nálunk, mint például a füsti fecske és a cigánycsuk. Ugyanakkor az erdei fészkelők és a Földközi-tenger térségében telelő madárfajok, mint például a fekete rigó és a vörösbegy állománya növekvő tendenciát mutatott a vizsgált időszakban.

Kelemen Tibor és Varga László madárgyűrűzési bemutatót tart az Európai Madármegfigyelő Napok résztvevőinek a Tömördi Madárvártán (Fotó: Gyurácz József)

Idén is fedeztek fel a szakemberek új fészkelő madárfajokat Vas megye területén. A rábapatyi kavicsbányatóban sikerült a cigányréce és a dankasirály első Vas megyei költését bizonyítani. Első alkalommal találták meg a karmazsinpirók fészkét Kőszeg határában. A megye területén fészkelő öt pár rétisas közül a fiókák sikeres kirepülését csak két pár esetében lehetett egyértelműen megállapítani. Hamvas rétihéjából mindössze egy pár fészkelt a megyében. A fehér gólyának összesen 224 fészkét regisztrálták Vas megyében a felmérők, melyek közül 64 db lakatlan volt, 160-at pedig elfoglaltak a gólyák. A lakott fészkekben két helyen csak magányosan, 158 helyen párban voltak a madarak. A gólyapárok 79,7 százaléka (126 pár) sikeresen költött, 20,2 százaléka (32 pár) sikertelen volt. 2017-ben 328 fióka repült ki a vasi fészkekből, ami az elmúlt öt év második legjobb eredménye. A legtöbb gólyapár Körmenden (9 pár) és Bajánsenyén (7 pár) fészkelt. Gyurgyalagból 41 db kisebb-nagyobb költőtelepen összesen körülbelül 150 párt, partifecskéből pedig 12 telepen nagyjából 80 – 90 párt számoltak. A legnagyobb gyurgyalag költőtelepek Sorokpolánynál voltak.

A Tömördi Madárvártán idén 73 madárfaj 7104 példányát gyűrűzték meg. A három leggyakoribb madárfaj 2017-ben is a barátposzáta, a vörösbegy és a fekete rigó volt. Egy Svédországban 2017. szeptember 22-én gyűrűzött vörösbegyet október 17-én Tömördön fogtak vissza, a 15 grammos madár 1833 kilométert tett meg 24 nap alatt.

A hagyományos madárgyűrűzés mellett a madártani kutatásokban idén is folytatódtak a színes műanyaggyűrűket, valamint a műholdas nyomkövetőket alkalmazó programok. Színes gyűrűvel jelölt, Kőszegen telelő vízirigó követésével derült fény arra, hogy a madár Lékán fészkelt. 2012-ben Észtországban jelölt viharsirályt figyeltek meg 2017-ben az Abért-tónál. Egy 2013-ban a német-lengyel határ közelében, az Északi-tenger partjától mintegy húsz kilométerre kikelt és színes gyűrűvel megjelölt fehér gólya fészkelt Söptén. A műholdas nyomkövetővel felszerelt vörös kányák Vas megyei előfordulásai bizonyítják, hogy az utóbbi években egyre gyakrabban érintik e ritka ragadozó madarak a megye területét.

Meggyűrűzött vízirigó Kőszegen. (Fotó: Illés Péter)

Egy új fajjal gazdagodott 2017-ben Vas megye madárfaunája: a kacagócsér került elő a nyár folyamán a rábapatyi kavicsbányatavaknál. Megyénkben különösen ritkán előforduló madárfajok közül 2017-ben megfigyeltek még törpekuvikot, csüllőt, kis csért, hegyi récét, füstös récét, mandarinrécét és kerti sármányt is.

Mandarinréce a szombathelyi Csónakázó-tón (Fotó: Kovács László)

A madártani eredmények mellett a kőszegi hódok viselkedéséről és a Tömördről kimutatott 153 lepkefaj előfordulásáról is olvashatunk a Cinege legújabb számában.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában