Közös nevező

2017.12.04. 15:35

Kutatnak a kolostorban, és két kötet jelenik meg

A helytörténet mellett megye- és rendtörténeti anyagokért, kiállításokért felelnek: a Vasvári Múzeum a közös nevezője mindennek. Az intézmény munkájáról a napokban tartott beszámolót dr. Zágorhidi Czigány Balázs múzeumigazgató a képviselőtestület előtt. 

Pogács Mónika

A Vasvári Múzeum a domonkos kolostoregyüttesben, a zeneiskola szomszédságában működik. A hely- és megyetörténeti kiállításhoz, valamint a domonkos rendtörténeti gyűjteményekhez vezető főbejárata a városközpontra néz. Fotó: Pogács Mónika

- Nem egy szokványos működési terep a miénk. Ha a múzeumról beszélek, egyszerre több intézményről is szó van. A Németh Antal Helytörténeti Gyűjtemény és a megyetörténeti kiállítás mellett Török Richárd szobrászművész emlékkiállítása, a Domonkos Rendtörténeti Gyűjtemény, a Békeházban a képzőművészeti gyűjtemény látogathatóságának biztosítása is része a munkának. A domonkos kolostorban található ifjúsági zarándokszállás működtetése szintén a mi feladatunk – sorolta az intézményvezető. A feladatokat 14 millió forintból látják el ketten.

A Vasvári Múzeum a domonkos kolostoregyüttesben, a zeneiskola szomszédságában működik. A hely- és megyetörténeti kiállításhoz, valamint a domonkos rendtörténeti gyűjteményekhez vezető főbejárata a városközpontra néz. Fotó: Pogács Mónika

 

- A Vasvári Domonkos Kolostor Alapítvány 2013 óta az önkormányzattal kötött feladatellátási szerződés keretében látja el a városi múzeum működtetését – részletezte dr. Zágorhidi Czigány Balázs.

A szakember a beszámolóban beszélt a 800 éves domonkos jubileum kapcsán készült történeti kiállításról, amely tartalmi kivonatát a BBC History világtörténeti magazin tette közzé a vasvári domonkos kolostor fotójával. A Domonkos Rendtörténeti Gyűjtemény és a Szent István Tudományos Akadémia Budapesten rendtörténeti konferenciát is szervezett, amelynek nyomtatott anyaga, konferenciakötete a napokban jelenik meg Budapest és Vasvár kiadási hellyel. Szintén kötetbe foglalják a vasvári békekötéssel és a szentgotthárdi csatával foglalkozó tavalyi konferencia előadásait, az ugyancsak a napokban kerül ki a nyomdából.

Dr. Zágorhidi Czigány Balázs múzeumigazgató. Fotó: Vincze Kornél

- A domonkos rendtörténeti programok nemcsak szűk szakmai, történészi és rendi szakemberek, az egyház képviselői számára fontosak, hanem Vasvár számára is. Olyan dokumentumok, fotók kerülnek elő a város helytörténetét pontosítva, amelyek szinte szenzációszámba mennek – hangsúlyozta dr. Zágorhidi Czigány Balázs. Az évösszegző beszámolóban a történész külön kitért a tavasszal elindított Városnéző Séták sorozat sikerére. Azt is elmondta: a kolostorban jelentős fejlesztések történtek az elmúlt években a domonkos rend támogatásával. Beépült az épületegyüttes nyugati szárnyának tetőtere, a Sárkány-toronyhoz kapcsolódva új kiállítótér készült kiállításrendező műhellyel és egy könyvtár-előadóterem. Szerkezetkész egy nagyobb raktár, amely ha jövőre teljesen elkészül, helyet szabadíthat fel a helytörténeti és domonkos rendi kiállítások bővítése számára. Idén a múzeum domonkos rendi gyűjteménye értékes festményekkel, dokumentumokkal gyarapodott, a helytörténeti egység képeslapokkal, fotókkal lett gazdagabb. Az év végén két kutatás indult. Egyik a kolostorépület pincerészén, ahol az egykori barokk ebédlőterem falképeinek feltárása kezdődött, a másik az elpusztult káptalani templom helyén, ahol a napokban talajradaros mérést végeznek. Ennek célja, hogy meghatározzák az egykori templom alapfalainak vonalát.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában