SÉTA

2017.12.21. 14:30

Mindent Argentínáról – Vas megyét képviseltük a Parlamentben tartott konferencián

Történelemtanárunk körülbelül egy hónapja bejött az osztályba, felolvasott valami nagyon hivatalos szöveget, majd le is fordította diáknyelvre. A lényeg az volt, hogy december 8-án a Parlamentbe Magyar kéznyomok Ibér-Amerikában címmel konferenciára hívtak bennünket.

SÉTA

A szentgotthárdi csapat az argentín ngykövet, Maximiliano Gabriel Gregorio Cernadas társaságában a Parlamentben megrendezett konferencián. Fotó: Vörösmarty gimnázium

Nagyon izgin hangzott, szóval egyből jelentkeztem, majd egy négyfős csapat alakult, feladatul pedig Argentínát kaptuk, és az ott élő valamikori és mostani magyar közösségről és hírességekről kellett egy körülbelül tízperces előadást tartanunk. Felkészültünk az Argentínában tevékenykedő jezsuitákról, Czetz Jánosról vagy éppen Asbóth Sándorról, akik a magyarországi 1848/49-es szabadságharc politikai menekültjeiként érkeztek a spanyol nyelvű országba. Jelentős szerepet töltött be Bíró László, a golyóstoll feltalálója és a Kálnay fivérek, akik ugyancsak nagyot alkottak Buenos Aires építésében, szépítésében, fejlődésében egyaránt. Meglepetésként egy különlegességgel – hagyományos argentin teasüteménnyel – is készültünk. A Parlamentbe érkezve kicsit már izgultunk, tudtuk, hogy mi leszünk az elsők, ráadásul még soha nem álltunk ki annyi (mintegy négyszáz) ember elé, főleg annyi fontos ember elé. Fontos emberek alatt értek államtitkárokat, nagyköveteket vagy akár az Országgyűlés alelnökét. A prezentáció bemutatása remegő hanggal, de jól sikerült, a süti mindenkinek ízlett, és az argentin nagykövettel is volt lehetőségünk beszélgetni. Bár spanyolul egy árva szót sem tudunk, jól megértettük egymást németül. Gratulált a prezentációnkhoz, csináltunk közös fotót, meghívott minket a budapesti argentin nagykövetségre, amely lehetőséggel remélhetőleg a közeljövőben élni is tudunk.

A szentgotthárdi csapat az argentín ngykövet, Maximiliano Gabriel Gregorio Cernadas társaságában a Parlamentben megrendezett konferencián. Fotó: Vörösmarty gimnázium

A többi diákot hallgatva jöttünk rá, hogy mi vagyunk a résztvevők között a kakukktojások, rajtunk kívül mindenkinek van valamilyen spanyol kötődése. De mi képviselhettük Vas megyét! A többi tanuló spanyol tagozatos, két tannyelvű vagy nemzetiségi iskolából jött, ők sok információt szerezhettek arról, hogy milyen lehetőségek vannak a továbbtanulásra, a spanyol nyelvtudás fejlesztésére. Esett szó diplomáciáról, ösztöndíjról és gazdasági szerepvállalásról. Rendkívül informatív és érdekes volt, különös élményekkel gazdagodtunk mindnyájan. Megvendégeltek minket ebéddel, és ajándékcsomagokkal távoztunk a gyönyörű épületből. Köszönjük a lehetőséget, reméljük a konferencián szerzett tapasztalataink a jövőben még hasznunkra válnak.

Papp Veronika

Vörösmarty gimnázium

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában