Helyi krimi

2017.12.21. 18:00

Nagy sár a Kiskertész utcában

Harag és indulatok dúlják fel a parkerdei Kiskertész utca nyugalmát. Kovács Istvánné és a szomszédok panaszkodnak: valaki gyorshajtással fröcsköli a sarat a kerítésre, sziloplasztdarabokat dobál az udvarra, amitől megdöglene a kutya, ha megenné, és más bosszantó dolgok történnek.

Merklin Tímea

Kovács Istvánné Panni nénit (70) szinte mindennap éri valamilyen kellemetlenség. Fotó: Unger Tamás

Fotó: © Unger Tamás

Kérésére meglátogatjuk Kovács Istvánné Panni nénit, csupa panasz. Elmeséli, gyakran éri inzultus: tejet öntöttek a kapujába, tojáshéjat dobáltak a kertbe, összetörték az utcai lámpáját… Sok bosszantó apróság, gyanakszik, hogy ki lehet, méghozzá – úgy véli – a vízóraügy miatt.

Vízórával kezdődött

Történt ugyanis, hogy a legutóbbi vízóraleolvasásnál nem stimmelt a főmérő és az almérők állása, a különbség 14 ezer forint volt, amit az utcabeli közösvízóra-felelősnek kellett befizetnie. Ettől a fiatalember nagyon dühös lett, feltételezhető, hogy ezért haragszik az utcabeliekre. A szomszédok azt mondják, nem tudni, ki lopja a vizet.

- Rám azért haragudhat a fiatalember, mert azt gondolta, átveszem tőle a vízóra közös képviseletét, de ilyet nem ígértem. Azóta, hogy plusz pénzt kellett fizetni, át akarja adni valakinek, de nem veszi át senki. Valakinek utána kéne járni, hogy miért nem egyezik mérők állása, mert ha egyszer nem lesz kifizetve a különbözet, elzárják a vizet. Nem vagyok tulajdonos, a gyerekemé a kert, ő nem itt lakik. 70 éves vagyok, nem nekem kéne ezt átvenni. Mondtam a fiatalembernek, hogy segítek az adminisztrációban. Amikor hiányzott a 14 ezer forint, elkezdtem összeszedni, 9 ezer forint jött össze, de nem fogadta el, azt mondta, ez nem a pénzről szól.

Felvetjük, hogy talán mást kellene megbízni a képviselettel, össze kéne hívni az utcabelieket, de Panni néni azt mondja, nincs, aki megszervezze.

Kovács Istvánné Panni nénit (70) szinte mindennap éri valamilyen kellemetlenség. Fotó: Unger Tamás

Szeretnénk beszélni a fiatalemberrel. Odamegyünk, ahol lakik, a kutyák vadul ugatnak, nem jön ki senki. Viszont a kapura ki van téve két irat nejlonban. Panni néni ezeket még nem látta, szerinte az utcabeliek sem.

Az egyik a VASIVÍZ Zrt. levele, amelyből kiderül, hogy a 15 ingatlan által alkotott kertközösség közös képviseletéről Koh Endre lemond. A vízmű kéri e változás bejelentését a megfelelő nyomtatványon, és kéri az új közösképviselő-választásról szóló jegyzőkönyvet. A másik papír egy kézirat Koh Endrétől: közli, hogy lemondott a közös képviseletről, és amíg nincs, aki átvegye tőle, ide teszi ki a jövőben a VASIVÍZ Zrt. leveleit. Azt is megosztja itt a kapun, hogy konzultált az ügyvédjével, nem kell ezzel foglalkoznia, nem fizet be több csekket.

A másik oldal

Telefonon hívjuk Endrét: ő bosszantja-e Panni nénit, és ha igen, a vízóraügy miatt haragszik-e? Felveszi, felháborítónak tartja a gyanúsítgatást, támadásnak veszi a feltételezést. Azt mondja, nem bosszantja Panni nénit, mindössze harminccal hajt az utcájukban.

- Én is fordulhatnék a sajtóhoz a panaszaimmal, de nem akarok senkiről rosszat mondani. Az én udvaromra is bedobálják a szemetet, az egész parkerdőbe kihordják a hulladékot a városból – mondja Endre. – Átvettem valakitől a képviseletet, tőlem meg nem akarja átvenni senki. Milyen dolog az, hogy télen nincs hiány, nyáron meg van!?

Megkérdezzük tőle, kereste-e az utcabelieket, hogy át akarja adni a képviseletet. Azt feleli, már több helyen próbálkozott, sőt könyörgött. Panni nénivel meg is volt beszélve, hogy együtt mennek a vízműhöz, de nem jött el, elment előre külön, így meg ő nem tudja átadni. Nincs kinek.

- Lezártam a vízóraügyet, a továbbiakban nem vagyok hajlandó senki helyett fizetni – hangsúlyozza Endre. – A kertközösségen kell behajtani a különbözetet. Milyen jogon várja el 15 ember, hogy én ezzel foglalkozzam?

Visszakérdezünk Panni néninél, valóban meg volt-e beszélve, hogy együtt mennek a vízműhöz, hogy átvegye a képviseletet. Az idős hölgy azt mondja, hogy a fiatalember akarta ezt, de ő nem. Ő a saját vízórája ügyében ment külön.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában