Erős évkezdés

2017.12.14. 11:30

Ez történt januárban!

Veronai busztragédia, ELTE, hármasikrek, megyebál, börtön-bortány, Király Gabi, megújult múzeum és óriás hambi!

VN

Nemzeti gyásznap

Tizenhatan meghaltak, ketten súlyosan megsérültek a január 20-ai olaszországi buszbalesetben. A tragédia miatt nemzeti gyásznapot rendeltek el január 23-ára.

A Szinyei Merse Pál Gimnázium előtt gyertyagyújtással emlékeztek az áldozatokra
Fotó: MTI / Marjai János

Január 20-án, pénteken éjjel Verona közelében balesetet szenvedett egy magyar fiatalokat szállító busz, 16-an meghaltak, és több mint húszan megsérültek. Az áldozatokat és a baleset két válságos állapotban lévő sérültjét még nem tudták azonosítani, mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter vasárnap reggeli sajtótájékoztatóján. Egy nappal korábban Szijjártó Péter a kormány nevében részvétét nyilvánította az elhunytak családjainak, és bejelentette, hogy a kormány az érintettek hazajuttatásának minden költségét vállalja. A súlyos sérülteken kívül vasárnap este a busz összes életben maradt utasa hazaérkezett Magyarországra. Orbán Viktor miniszterelnök kezdeményezésére január 23-ára nemzeti gyásznapot rendelt el a kormány az elhunyt áldozatok emlékére.

A buszon a budapesti Szinyei Merse Pál Gimnázium tanulói, volt diákok, tanárok és egyikük családja utazott. Az iskola előtt szombaton este gyertyagyújtással emlékeztek az áldozatokra. A franciaországi sítáborból hazafelé tartó busz, amelyen 14 és 18 év közötti fiatalok utaztak, az olasz A4-es autópályán, a veronai csomópontnál betonoszlopnak hajtott, majd kigyulladt. A busz elején ülőknek nem volt esélyük, a hátsó részen pedig többek között egy testnevelő tanár juttatott ki több diákot az égő járműből. A hivatalos adatok szerint 54 utas – köztük kísérők – és két sofőr volt a buszon.

VN

Itt van az ELTE

Átalakul a SEK képzési kínálata – erről tartottak tájékoztatást az ELTE-karok részvételével a nyílt napon. Több százan látogattak a rendezvényre.

Kovács Petra Bianka, Horváth Júlia Veronika és Varga Amanda Zircről. Alapfokú művészetoktatási intézményben tanulnak, a képalkotás szak érdekli őket a szombathelyi kínálatból Fotó: Szendi Péter

Nyílt napot tartott január 25-én Szombathelyen a február 1-jétől az ELTE-hez csatlakozó Savaria Egyetemi Központ (SEK) és az Eötvös Loránd Tudományegyetem.

A diákok, szülők, tanárok tájékoztatókat hallgathattak meg az ez évi felvételi szabályokról, a szombathelyi jelentkezési sajátosságokról, a felsőoktatás pénzügyi aspektusairól, majd közelebbről, a standoknál ismerkedhettek az ELTE-karok szombathelyi képzéseivel.

A társadalomtudományi, a tanító- és óvóképző, a pedagógiai és pszichológiai, a természettudományi és a bölcsészettudományi karok átalakuló képzési kínálatáról részletes tájékoztatást adtak az egyes karok képviselői. Közben háttérbeszélgetések zajlottak oktatókkal, hallgatókkal, öregdiákokkal.

Tóth Kata

Meglepetés a szülinapos triónak

Hárman vannak. Lányok. Január 14-én látták meg együtt a napvilágot. Most 14 évesek. Ők a vasvári hármas ikrek.

A vasvári hármas ikrek: Kitti, Laura és Lili Fotó: Pogács Mónika

Lili, Kitti és Laura kedvenc elfoglaltsága a gitározás, illetve tanulás után szívesen komponálnak zenét, zenésítenek meg verseket. A három lány és édesanyjuk egy gitárklubba jár, közösen zenélnek. A klubos társak és néhány évfolyamtárs lepte meg őket szombaton. Nagy volt a titkolózás a lányok előtt. Az ünnepeltek úgy tudták, a nagymamával vacsoráznak egy szombathelyi vendéglőben, szűk családi körben.

Pogács Mónika

Idén a kőszegi Jurisics-vár adott otthont a megyebálnak

Január első szombatján tartották a hagyományos megyebált, amelynek idén a kőszegi Jurisics-vár adott otthont.

A köszöntők után következett a nyitótánc: a Hajnalcsillag Néptánc-együttes tagjai a vendégek közül kértek fel néhányat a bécsi keringőre Fotó: Szendi Péter

A lovagteremben több mint 150-en ülték körül az asztalokat, köztük díszvendégként Papp Károly rendőr altábornagy, országos rendőrfőkapitány. A farsangi időszak és a báli szezon nyitánya volt Vas megye, egyben Kőszeg város bálja, amelyen éjfélkor kihirdették, ki lett az év vasi embere. A 19. volt a megyebálok sorában a szombati. Vas Megye Közgyűlése és a Vas Megyéért Egyesület is 19. alkalommal hirdette meg az Év vasi embere választást. A megyei közgyűlés és az egyesület által felkért kuratórium, majd a megye lakossága, társadalmi szervezetei, intézményei, testületei többlépcsős rendszerben döntöttek: dr. Németh Istvánt, a Savaria Egyetemi Központ irányításával megbízott rektorhelyettest, a helyi gépészmérnökképzés beindításának meghatározó alakját illeti a cím. Az ezért járó díszoklevelet éjfél után adták át az év vasi emberének. Jó helyre kerül a báli bevétel: a helyszíni adománygyűjtésből és a tombolaeladásból befolyt összegből, félmillió forintból, a Kőszegi Beteg Gyermekekért – Myrtill Alapítványt támogatták a szervezők.

Tóth Kata

Börtön-botrány

Szó szerint szabadon posztoltak rabok a szombathelyi börtönből. Közben leváltották az intézet parancsnokát. Van összefüggés?

Dinamó posztja a börtönből
Fotó: Facebook

Fegyházban tölti büntetését Dinamó. A berhidai férfi erőszakos bűncselekmények miatt raboskodik Szombathelyen – de csak fizikailag, hiszen van élő, folyamatosan frissülő közösségi profilja. Pedig a börtönben nem tarthatna magánál telefont, nem internetezhetne rendszeresen. Egy olvasónk hívta fel figyelmünket a posztokra, és megírta a Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnokságának is az információt. Ezzel egy időben érkezett a hír: azonnali hatállyal leváltotta a belügyminiszter a szombathelyi börtön parancsnokát. Hogy van-e, lehet-e összefüggés a posztoló rabbal, arról még nem szólt az információ.

VN

Király a legjobb labdarúgó

Az Európa-bajnokságon is remeklő, 108-szoros válogatott Király Gábort választották a sportújságírók a 2016-os év labdarúgójának.

Király Gábor nyerte el a 2016 legjobb labdarúgója címet
Fotó: MTI/Illyés Tibor

Január elején a Magyar Sportújságíró Szövetség (MSÚSZ) nagyszabású gáláján hirdették ki a 2016-os esztendő legjobb sportolóit, edzőit, csapatait, illetve a Magyar Labdarúgó Szövetséggel kötött megállapodás értelmében az év legjobb labdarúgóját is. A három legtöbb szavazatot kapó futballista, Gera Zoltán, Nagy Ádám és Király Gábor közül utóbbi, a Haladás VSE legendás kapusa kapta a díjat. A válogatottságtól visszavonult hálóőr nem tudott személyesen jelen lenni, ugyanis a zöld-fehérekkel Rovinjban edzőtáborozott.

Horváth Erika

Megszépült a múzeum

Régi fényében pompázik a Savaria Múzeum: nem csak az épületet, a parkot is felújították.

Az 1908-ban emelt épület megszépült homlokzatával és az előtte lévő parkkal a belváros egyik ékköve lett. Sokan ott voltak az átadóünnepségen Fotó: Szendi Péter

Újabb része szépült meg a belvárosnak: csaknem 500 millió forint állami támogatásból renoválták a Savaria Múzeum épületét és tették rendbe az előtte lévő parkot. Az épületet 1908-ban emelték, azóta ez volt az első jelentős rekonstrukció. Megszépült a homlokzat, kicserélték az épületbe vezető betonlépcsőt és a nyílászárókat, korszerűsítették a fűtési rendszert. A legszembetűnőbb változás azonban kétségkívül a múzeum előtti park felújítása és bekerítése. A munkákkal határidőre végeztek a kivitelezők, így újra régi fényében pompázik az épület. Az ünnepélyes átadóünnepséget január 9-én tartották.

Cseszkó Tamás

Ön megenne egy egykilós hamburgert?

A látványtól jóllaktunk a január 26-ai evőversenyen. Volt olyan résztvevő, aki húsz perc alatt a hatalmas, több mint egy kilogrammos hamburgernek a feléig sem jutott.

Végül csak öten mertek szembeszállni az óriási hamburgerrel, köztük volt Aranyi Róbert is Fotó: Unger Tamás

Ön ki merne állni egy 1,3 kilogrammos hamburgerszörnnyel, amit mindennek tetejében jócskán meg is locsoltak csípős szósszal? Ha a válasza igen, akkor Ön hasonló ahhoz a mintegy félszáz emberhez, akik jelezték részvételüket a szombathelyi vendéglátóhely hamburgerevő versenyén, amelyet nagy érdeklődés kísért.

Budai Dávid

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában