Civil

2017.12.07. 10:03

Ódon sírkövek új helyen

Megáldották a kissomlyói temetőben létesített sírkertet az evangélikus, illetve a katolikus egyház képviselői szombaton.

Civil Tudósítónktól

 

Fotó: Kostyák Borbála

Az idei évben Kissomlyón, mint a megye számos másik településén is, az önkormányzat átvette a gyülekezetektől a temető tulajdonjogát. Elkészült a hivatalos kataszter, és a falu dolgozói felmérték a sírok állapotát. Akadt néhány régi, elhanyagolt síremlék, melyek már veszélyt jelentettek, elferdültek, kidőltek. Az önkormányzat ezeket összegyűjtötte és a temető közelében, a templom déli oldalán kialakított belőlük egy sírkertet.

Fotó: Kostyák Borbála

Az elkészült emlékparkot a katolikus egyház nevében, Bodorkós Imre atya, jánosházi plébános, valamint Kendeh-Kirchknopf László a Kissomlyói Evangélikus Egyházközösség lelkésze is megáldotta. A kissomlyóiak remélik, hogy méltó emléket állítottak a valaha a faluban élt embereknek, kiknek hozzátartozóinak sajnos már nem áll módjában a sírok rendben tartása.

Fotó: Kostyák Borbála

A sírkert kapcsán eszünkbe juthatnak Kányádi Sándor sorai, az Örmény sírkövek című verséből: vannak vidékek ahol csak a hant tudhatja már hogy ki alszik alant.

...vannak vidékek, hol a madarak

a temetőben oltják szomjukat,

ha szárazság van vagy éppen aszály,

a gaz-felverte mohos sírra száll,

iszik s hálából mikor égre kel,

a holtakért a madár énekel...

Kostyák Borbála

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában