Ahol meggyógyulhatunk

2017.12.19. 20:00

Sport és turizmus, piac és asztalitenisz, avagy folyamatos fejlesztések

Fehér László polgármester a fejlesztéseket és a további terveket sorolva abban a reményben kíván békés karácsonyt és boldog új évet, hogy az újabb projektek mielőbb megvalósulnak.

Ölbei Lívia

A vasútprojekt őszi alapkőletétele: folytatódik Cellben a közösségi közlekedés fejlesztése. Jobbról Maj-thényi László, a vasi közgyűlés elnöke, mellette Fehér László polgármester. Fotó: Gyuricza Imre

- Nagy öröm számunkra, hogy végre elkezdődött az izsákfai szennyvízberuházás: 2012 óta vártunk arra, hogy legyen előrelépés. A pályázat beadásához képest egy uniós ciklust késett a beruházás: boldogság, hogy indulhat a projekt. Köszönjük az izsákfaiak türelmét, de talán megérte a várakozás, hiszen az eredeti pályázati feltételekkel ellentétben a fejlesztés száz százalékban uniós támogatásból valósul meg, sem lakossági, sem önkormányzati forrást nem igényel – vág bele a közepébe a polgármester.

A továbbiakban folyamatban lévő fejlesztésekről esik szó. Zajlik például a rendelőintézet átalakítása, ide költözik majd a járási kormányhivatal. Ennek az az ára, hogy el kellett hagyniuk az épületet a fogorvosoknak is, nekik – a védőnői szolgálattal együtt – az egykori munkaügyi központ épületében találtak helyet. A rendelők kialakítására az önkormányzat 30 millió forintot fordított.

Gyógyhelyi minősítés

Fehér László a folytatásban kiemeli: hosszú évek munkája érett be azáltal, hogy az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat Országos Tisztifőorvosi Hivatala gyógyhellyé nyilvánította a Vulkán Gyógy- és Élményfürdőt és környékét, a terület a Celldömölk Vulkán Gyógyhely elnevezést kapta.

A cím birtokában új perspektíva nyílik a celldömölki gyógyturizmus előtt.

Az önkormányzat a minősítés kezdeményezését a Celli Vulkán nevű gyógyvízre, a Vulkán Gyógy- és Élményfürdő szolgáltatásaira, a Ság hegyre – mint vonzó természeti környezetre – alapozta; és milyen jól tette. Celldömölk mindenképpen kiemelt feladatának tekinti a turizmus fejlesztését, hangsúlyozza a polgármester. Az eredmények azt mutatják, hogy helyes az irány: a Vulkán fürdőt az elmúlt években lebonyolított fejlesztések után ismét évente százezren látogatják, a város vezetői 2017 nyarán köszönthették az egymilliomodik vendéget a Ság hegy lábánál.

Fejlődés a sportban

Mindemellett az elmúlt években sok sportfejlesztés valósult meg Celldömölkön az önkormányzat kezdeményezésére, a város sportklubjával, a CVSE-vel együttműködésben. A létesítményfejlesztésben most az asztaliteniszezők következnek. Celldömölkön több mint hetven éve aktív – és kiemelkedő minőségű – asztalitenisz-élet zajlik. Fehér László is aktív pingpongozó, a CVSE NB III-as csapatában játszik, 2013 után másodszor választották meg a Magyar Asztalitenisz Szövetség alelnökévé. Ami pedig a várható beruházást illeti, csarnok épül:

- Az Emberi Erőforrások Minisztériuma, a Magyar Asztalitenisz Szövetség és a Magyar Olimpiai Bizottság egyetértő nyilatkozata és támogatása alapján valósítjuk meg elképzeléseinket.

A Celldömölkön zajló két évtizedes szisztematikus nevelőmunka hatására – és a munkát elismerve – a szakszövetség és a minisztérium bruttó 180 millió forintos támogatásával építhetünk meg egy asztalitenisz-csarnokot.

A MOATSZ és a kormány döntése alapján hat vidéki utánpótlás-nevelő bázist alakítanak ki országszerte, ezek egyike itt lesz nálunk, Kemenesalján. Nyugat-dunántúli regionális központként szolgál majd a celldömölki csarnok, amely a labdarúgó-stadion mellett épül föl. Egyúttal a már meglévő stadiont is fölújítják. A beruházás összköltsége várhatóan bruttó 385 millió forintot tesz ki; a MOATSZ 180 millió forintos támogatásán kívül 140 milliós TAO-támogatásra számít a sportegyesület, a város pedig 65 millió forinttal támogatja a fejlesztést.

A vasútprojekt őszi alapkőletétele: folytatódik Cellben a közösségi közlekedés fejlesztése. Jobbról Majthényi László, a vasi közgyűlés elnöke, mellette Fehér László polgármester. Fotó: Gyuricza Imre

Egymilliárd forint jut a celldömölki fejlesztésekre a Területi Operatív Program (TOP) első körben nyertes Vas megyei pályázataiból, amelyekről nyár elején adtak hírt az európai uniós támogatások elbírálói. A polgármester úgy látja: az átgondolt tervezés és az alapos előkészítő munka meghozta az eredményt.

Folyamatban lévő projekt a Koptik Odó utcai piac infrastruktúrájának 154 millió forintos fejlesztése. A celli piac mindenesetre nagyon megérett a frissítésre: a terület közműcseréi már le is zajlottak. Ebben a „csomagban” újítják föl a nyitott vásárcsarnokot, korszerűsítik a közvilágítást, új zöld felületeket alakítanak ki. Az alsósági városrészen 95 millió forintból díszteret, játszóteret, termelői piacot alakítanak ki, fedett buszváró, parkoló épül.

A projekteket még sorolhatnánk. A polgármester hangsúlyozza: a támogatások a 2020-ig tartó uniós pályázati ciklusra érvényesek.

A celldömölki önkormányzat természetesen azon lesz, hogy a támogatott tervek minél előbb meg is valósuljanak. Fehér László ennek reményében kíván boldog karácsonyt, sikerekben gazdag új évet, nem csak a celldömölkieknek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában