Év Vasi Embere 2017

2018.01.14. 19:04

Az Év Vasi Embere a híres vértanú fivére

Az Év Vasi Embere 2017 díjat idén Brenner József nagyprépost, püspöki helynök vehette át a 20. Megyebálon.

vn

 

Fotó: Nagy Jácint

1935-ben született a híres szombathelyi Brenner család keresztény légkörébe, amelyben a papi hivatások megérlelődtek. 1957-ben szentelték fel. Bátyjával, Lászlóval átmentették vértanú fivérük, boldog Brenner János emlékét a szabadabb világba, de ennek ára volt: 1989-ig csak káplán lehetett, plébános nem. Állandóan figyelték a világi hatóságok, ám a vértanú bátyról szóló visszaemlékezések ezalatt minden külső körülmény ellenére folyamatosan gyarapodtak. Ezért lehetett a boldoggá avatási aktákat oly gyorsan és alaposan, minden tudományos bírálatot kiálló minőségben összeállítani és Rómába eljuttatni. 1995-től kanonok, általános helynök, szentszéki bíró, borhi címzetes apát, egyházmegyei spirituális és a Vasvár-Szombathelyi Székeskáptalan nagyprépostja.

Fotó: Nagy Jácint

Dr. Balázsy Péter, a Vas Megyéért Egyesület elnöke a 20. Megyebál éjféli díjátadóján méltatta életművét, amelyet mérlegre téve megállapítható, hogy hűséges, nehéz körülmények között is helytálló papi életével és vértanú fivére emlékének átmentésével a jelen és a jövő magyar katolikus egyházáért, s áttételesen a jövő magyarságáért dolgozott egész papi életében.

Fotó: Nagy Jácint

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában