Súlyos ár a bizalomért

2018.01.26. 20:00

Eltűnt pénz, sikkasztás egy húsz évig kiválóan működő helyi cégnél

Az 1995-ben alakult víz-, csatorna-, központi fűtés és gázszerelési munkák elvégzésére szakosodott Thermo Komplex Team Építőipari Szerelő és Szolgáltató Kft. kis híján két évtizedig működött. Évi többszáz megrendelést teljesítettek megyeszerte, ügyfeleik és partnereik legnagyobb megelégedésére. Ment az üzlet.

Budai Dávid

Az ítélet tavaly novemberben született meg, úgy tudni, az egykori társ letöltendő börtönbüntetést kapott. Illusztráció: Szendi Péter

Fotó: Illusztráció

Két évvel ezelőtt azonban a Kft. egyik alapítója feljelentést tett ismeretlen tettes ellen, mivel eltűnt a cég pénze. A társaságot fölszámolták, a tulajdonosok mindent elveszítettek. De hogyan juthatott egy csaknem húsz évig kiválóan működő cég idáig? Hová tűnt a pénz? Miért nem tűnt fel senkinek, hogy baj van? Mi történt az ügy érintettjeivel? Választ kapunk mindegyik kérdésre.A céget ketten alapították, az egyikük H. Károly, a másikuk pedig az, aki a pénzt elsikkasztotta.

Az ítélet tavaly novemberben született meg, úgy tudni, az egykori társ letöltendő börtönbüntetést kapott. Illusztráció: Szendi Péter

Ő – a hírek szerint – már a büntetését tölti a börtönben. Biztosat azonban nem tudni, mivel megszakadt a kapcsolat a két férfi között, pedig egykor három évtizedes barátság kötötte össze őket.

Talán éppen az volt a baj, hogy abszolút megbíztam benne, így a pénzügyeket is teljesen rábíztam. A kilencvenes évek közepén, amikor elkezdtük a vállalkozást, minden nagyon jól ment.

Rengeteg volt a megrendelés, sok volt a munka is. A szakmához én értettem, az adminisztrációhoz, a számlákhoz és minden, a kft.-vel járó pénz-ügyekhez a társam. Jól működött a rendszer. Mi nemcsak alapítói, de egyben alkalmazottai is voltunk a cégnek. Havi fizetést kaptunk, és aztán év végén az összegyűlt profit sorsa aszerint dőlt el, hogy mire volt szükség. Eleinte – mint kezdő vállalkozás – visszaforgattuk a hasznot a cégbe, és gépeket, szerszámokat vásároltunk, később pedig egyéb, céget érintő fejlesztéseket hajtottunk végre. A megrendelések jöttek, mi pedig alig győztük a munkát, éppen ezért egy idő után lettek további alkalmazottaink is, akik besegítettek. Utólag már látszik, hogy a 2014-es év elején kezdődtek a gondok, de hogy nagy a baj, csak decemberben lett világos – meséli Károly, hogyan tört szét egy pillanat alatt apró darabokra minden, amit egy élet munkájával fölépítettek. Egyre többször fordult elő, hogy a kft. kasszájában nem volt pénz, ám amikor rákérdeztek, hogy ez miként lehetséges, mindig megvolt rá a válasz: késnek a számlák kifizetésével a megrendelők. Aki a szakmában van, tudja: nem ritkák a két-három, sőt a négy hónapra történő fizetések sem.

Mivel rengeteg volt a munka, aki nem látott bele a számlákba napi szinten, annak követhetetlen volt a pénzmozgás, ám én megbíztam a társamban, nem volt okom kételkedni a szavában

- mesélte. Pedig nagy volt a tét, hiszen Károlynak öt gyermeke van, róluk is gondoskodni kellett. Ekkor, 2014 nyarán – utólag látható, hogy hatalmas szerencséjére – kapott egy visszautasíthatatlan ajánlatot egy másik cégtől, ahol el is helyezkedett. Társa arra kérte, ne hagyja csak úgy ott a közösen alapított céget, maradjon legalább decemberig. Károly pedig maradt. Aztán egy decemberi napon elindította a cégből való kilépését, és tulajdonképpen akkor szembesült a kft. valós helyzetével, azaz hogy nincs pénz.

El sem tudtam képzelni, mennyi pénz tűnhetett el, de azt azért lehetett sejteni, hogy több tízmillió forintról van szó.

Később kiderült, nem csak az a pénz tűnt el, amit a munkákért kaptunk, hanem az adótartozásunk is milliós volt, és a partnereinknek is, akiktől az anyagokat vettük, sokmilliós tétellel tartoztunk. Tudtam, hogy óriási a baj, hiszen ha a céget felszámolják, akkor én szó szerint elveszíthetek mindent, hiszen a vagyonommal, házammal nekem is felelnem kellene a társam hibájáért. Neki ettől nem kellett tartania, az ő nevén ekkor már nem volt semmi – mesélte Károly. Kértük, adjon magyarázatot arra, hová tűnt a cég pénze, de konkrétumok helyett csak homályos utalgatásokat kaptunk valamilyen befektetésre. Végül aztán 2015 februárjában Károly feljelentést tett ismeretlen tettes ellen. A nyomozás fél évig tartott, akkor emeltek vádat. Károlyt csak tanúként hallgatták ki, nem került a vádlottak padjára. A bíróság előtt is nyilvánvaló volt, hogy társa egyedül tüntette el az összes pénzt. Az ítélet tavaly novemberben született meg, úgy tudni, az egykori társ letöltendő börtönbüntetést kapott, de hogy hány évet, arról nincs információ. Károlyt nem értesítették az ítéletről, a céget meg már régen felszámolták, ahhoz tehát nincs köze. A perben ő már csak tanúként szerepelt.

Hogy mi lett a pénz sorsa, soha nem derült ki, talán a sikkasztásért elítélt társ egy jónak tűnő ajánlatot kapott, és befektette valahová, talán belekeveredett valamibe, nem tudni. Bizonyítani nem lehet semmit. Úgy tűnik azonban, hogy ő mindvégig bízott benne: előkerül a pénz. Nem került elő, azóta sem, pedig gyakran mondogatta:

„A barátság alapja a pontos elszámolás.”

H. Károly azóta újrakezdte. A nulláról. Az új munkahely és a mindvégig mellette álló család segített túllendülnie a legnehezebb időszakon. Személyes vagyona nem került veszélybe, de amit összegyűjtöttek a húsz év alatt, azt mindet elvitte a felszámoló cég. Odalettek a céges autók, és újból meg kellett venni a szerszámokat is. Ügyfélköre lassan ugyan, de épül újra, igaz, a cég bedőlése miatt korábbi ismert telefonszáma megszűnt, ezért egykori megrendelői számára elérhetetlenné vált.

Sokszor még ma is magyarázkodni kényszerül: ő egészen az utolsó pillanatig nem tudott róla, hogy mi folyik a kft.-ben. Ha nem tesz feljelentést, talán még mindig működne a cég, és egyre csak hízna az adósság, hiszen mindenki, az ügyfelek, a partnereik, és a bankok is megbíztak a jó hírű cégben. Ahogyan ő is megbízott társában, és emiatt csaknem mindent elveszített.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában