Zsebbe vágó döntések

2018.01.08. 17:00

Elutasították a társulás kérelmét

Az utolsó 2017-es képviselő-testületi ülésen fontos döntések születtek. A képviselők módosították a piaci jogszabályt, új temetői rendeletet alkottak.

Kozma Gábor

Nincs egyetértés a hulladékszállítás ügyében. Fotó: Jámbori Tamás

Bebes István polgármester beszámolója után kegyeleti témában született döntés: a város átlátható és világos koncepcióval rendelkezik e fontos ügyben. Több lakossági fórum után az arculati kézikönyv is összeállt. Az ülésen jelen lévő Rápli Pál városi főépítésznek ezúttal nem volt dolga, a képviselők színvonalasnak és alaposnak ítélték az anyagot. A temetői rendelet és az arculati kézikönyv elfogadását követően a piaci rendelet módosítása került terítéke. Bebes István hangsúlyozta, hogy a közkedvelt intézmény jelentős fejlesztés előtt áll, s ehhez saját forrást is kell biztosítani. A jelenlegi épület helyett újat és korszerűbbet építenek, ez pedig a környezet, az infrastruktúra fejlesztésével jár együtt. A működtetési kiadások időközben emelkedtek, de a beruházások sem maradtak el: az elmúlt években több tízmilliót áldozott a város a létesítményre. Egyebek mellett ezért is vált indokolttá a piaci használati díjak emelése. A drágulás átlagosan 5 százalékos, a rendelet már hatályba is lépett.

Nincs egyetértés a hulladékszállítás ügyében. Fotó: Jámbori Tamás

Tárgyaltak aztán Nyugat-dunántúli Regionális Hulladékgazdálkodási Társulás kérelméről. A polgármester kifejtette, hogy a társulás által alkotott projekttel kapcsolatban aggályok merültek fel, például a hulladékszállítás helye, módja és központosítása témakörében. A befogadásra kijelölt szombathelyi telep kapacitása szűkös, miközben a harasztifalui lerakó minden tekintetben megfelel az elvárásoknak. Elhangzott továbbá, hogy a társulás nem vizsgálta meg a megyei fejlesztési lehetőségeket. A képviselők végül három határozati javaslatról döntöttek. Az elsőben a harasztifalui lerakó fejlesztése mellett állnak ki. A másodikban nem támogatják, hogy a közszolgáltatási feladatok átruházódjanak a regionális önkormányzati társulásra. A harmadik határozatban elutasítják az önkormányzatok által fizetendő működési hozzájárulás száz százalékos emelését. A testület mindhárom javaslatot egyhangúlag, ellenszavazat és tartózkodás nélkül fogadta el. Viszont kisebb vita alakult ki az újabb városi ünnepnap bevezetéséről. Az előterjesztés értelmében Batthyány-Strattmann László hercegorvos halálának napjára, január 22-ére kiemelten emlékeznének ezentúl a városban. Az előterjesztést vitatta az egyik képviselő, módosító javaslattal élt. A módosítás nem ment át a szavazáson, az eredeti javaslat viszont igen, így már ebben a hónapban városi ünnepnap lesz január 22-e.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában