zöld

2018.01.22. 18:31

Energiatakarékos lett a község közvilágítása

A falu teljes közvilágítási hálózatán lecserélték a hagyományos lámpatesteket a legmodernebb, energiatakarékos LED-lámpákra.

Merklin Tímea

Fotó: Dozmat Önk.

Horváth Ádám, Dozmat polgármesterének tájékoztatása szerint ezek ugyanúgy biztosítják az eddigi megvilágítást és fényerőt, így nem történik visszaesés a szolgáltatás színvonalában. Most összesen 55 lámpatestet cseréltek ki az önkormányzat saját beruházásában, 4,5 millió forintból. 2017-ben a falu két részén is kiépítették a teljesen új közvilágítást, ahol szintén az összes lámpa LED-es. Így a faluban most már csak modern, energiatakarékos közlámpák vannak, az országban nem sok település büszkélkedhet ezzel. Előzetes számítások alapján nyolc év alatt térül meg a beruházás, utána a jelenleginél jóval kevesebbet kell a falunak közvilágításra költeni.

A beruházás része a községi önkormányzat tudatos környezetvédelmi programjának, amely a falu szén-dioxid-kibocsátásának jelentős csökkentését tűzte ki célul. Ennek érdekében több éve a zöldhulladék elégetése is a töredékére csökkent a faluban, cél az újrahasznosítás.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában